Piet Fourtjes

Piet Fourtjes van Robèrt van Beckhoven

Piet Fourtjes: deze kleine gebakjes zijn een sinterklaasversie van de normale petit fours. Decoreren kan naar eigen smaak en moeilijkheid.

Dit recept is voor ongeveer 12 taartjes van 6 centimeter doorsnee of 8 taartjes van 8 centimeter.

Deeg maken

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • Mespunt zout
  • 75 gram koude boter
  • 1 biologisch ei

Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom. Breek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zolang tot er een kruimelig deeg ontstaat.

Kluts het ei. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voegt u een beetje bloem toe; als het deeg te droog is, een paar druppels ei.

Verpak de deegbal in plasticfolie en leg de bal een uur in de koelkast.

Maak de spijsroom

  • 100 gram amandelspijs
  • 100 gram banketbakkersroom
  • Spuitzak

Verkruimel de amandelspijs. Pak 100 gram van de afgekoelde banketbakkersroom. Meng het samen met de mixer tot een gladde spijsroom. Doe de spijsroom in een spuitzak.

Pak de deegbal uit de koelkast erbij en snijd in het gewenste formaat. Spuit hier de spijsroom op. Bak op 170 graden, 17 tot 20 minuten.

Maak dan de botercrème (oftewel de crème au beurre)

Crème au beurre

  • 60 gram water
  • 310 gram fijne kristalsuiker
  • 3 biologische eieren
  • 500 gram boter

Doe het water met de fijne kristalsuiker in een kleine steelpan. Doe de eieren in een kom. Kook met behulp van een suikerthermometer het suikerwater tot 121 graden. Let op: zodra de siroop 110 graden bereikt moet je de eieren gaan kloppen. Bij 118 graden giet u het suikerwater op de eieren, onder voortdurend mixen.

Als de eieren helemaal zijn afgekoeld, voegt u de boter beetje bij beetje toe. Blijf mengen tot u een mooie crème heeft. U kunt de crème au beurre op smaak brengen met het merg van 0,5 vanillestokje, koffie-extract praliné, pistachepasta of gesmolten chocolade (60% vaste cacaobestanddelen). Neem een spuitzak en spuit de crème op de afgebakken delen.

Decoreer de Piet Fourtjes

Het decoreren kunt u zo moeilijk en makkelijk maken als u zelf wilt. Met marsepein kunnen pietjes gemaakt worden. Maar u kunt hiervoor ook chocolaatjes gebruiken.

Eetsmakelijk!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: Tijd voor MAX)

Geef een reactie