liegen

We liegen allemaal, maar mannen om andere redenen dan vrouwen

Wie een ander op de man af vraagt of hij of zij af en toe liegt, zal steevast het antwoord krijgen dat dit niet zo is. Maar toch liegen we allemaal wel eens. Gemiddeld 2 keer per dag. Mannen liegen weer om andere dingen dan vrouwen. Maar waarom liegen we eigenlijk?

Verschillende soorten leugens

Leugens zijn er in verschillende vormen. De één liegt uit schaamte, de ander uit medeleven. Zo liegen veel ouders tegen hun kinderen over het verjagen van monsters en spoken. Dat wordt wel de prosociale leugen genoemd. Een leugentje om de ander beter te laten voelen. Wie liegt en er een heel ander verhaal van maakt, vertelt een zogeheten ‘fabrication lie’. Een verhaal mooier maken dat het is en er nog een schepje bovenop doen, vertelt een ‘exaggeration lie’. En dan bestaat er nog het leugentje om bestwil. Dit wordt ook wel een ‘white lie’ genoemd. “Liegen is ervoor zorgen dat een ander een verkeerd beeld heeft, terwijl je zelf stiekem weet dat het niet klopt”, zegt leugenonderzoeker aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit Sophie van der Zee tegen AD. Niets te zeggen, bewust informatie achterhouden, is ook een vorm van liegen. Dit heet de zogeheten ‘concealment lie’. Wie volledig doorslaat in het liegen en dit aan de lopende band doet om er zelf beter van te worden, worden ook wel pathologische leugenaars genoemd.

Mannen versus vrouwen

Liegen doen we allemaal. Gemiddeld wel 2 keer per dag. Maar liegen doen mannen om andere redenen dan vrouwen. Volgens Van der Zee vertellen mannen vaker een leugen om zich beter voor te doen dan ze eigenlijk zijn. Of ze zetten een leugentje in om ergens onderuit te komen. Vrouwen vertellen vaak een leugentje, omdat ze een ander niet willen kwetsen. Ze liegen voor een ander in plaats van voor zichzelf en vertellen een leugentje om aardig gevonden te worden. De leugens van vrouwen gaan volgens Van der Zee vaker over niet materiële zaken.

Wie liegt het meest?

Oudere mensen liegen het minst. Pubers en jong volwassenen het meest. Hun hoogtepunt ligt rond de tijd dat ze gaan studeren. “In deze periode willen ze indruk maken op anderen. Daarna neemt het liegen af”, aldus Van der Zee. De meest vertelde leugen is ‘ik kom eraan’ en ‘ik ben onderweg’. Vrij vertaald betekent dit eigenlijk ‘ik ben nog helemaal niet onderweg, maar iets anders aan het doen’.

Herken de leugenaar

Liegen doen we dan misschien allemaal, een leugen herkennen gaat ons minder goed af. Een leugenaar zou te herkennen zijn aan afwijkend gedrag, bijvoorbeeld wegkijken als diegene een leugen vertelt of nerveus gedrag vertonen. Maar volgens Van der Zee is dat niet waar. Niet iedereen vertelt een leugen op dezelfde manier. Van der Zee onderzoekt waar leugenaars wel aan te herkennen zijn en heeft met de BBC de documentaire A week of living truthfully gemaakt. Hierin moeten proefpersonen een week eerlijk moesten. En dat blijkt niet eenvoudig.

Goed of fout?

Wie liegt is overigens niet meteen slecht. Zeker als het om een leugentje gaat met goede bedoelingen voor een ander. Het is in sommige gevallen een teken dat u over empathie beschikt en zich kunt inleven in de ander. Maar wees wel zuinig met een leugen, want u kunt er ook behoorlijk door in de problemen raken.

(Bron: AD/Libelle/Happinez)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Lodijk says:

    Als je nietr de waarheid spreekt,kan je beter je mond houden.Gaan lopen liegen komt toch altijd uit vroeg of laat!!!!!!!

    oosterwijck says:

    Een onschuldig leugentje met goede bedoelingen voor een ander, vind ik acceptabel. Zeker bij niet volwassenen. Maar veel volwassen mensen blijven liegen, soms hun leven lang en niet met goede bedoelingen, maar liegen om zichzelf beter voor te doen als ze zijn, of om er zelf beter van te worden, of anderen te misleiden. Dit soort mensen zijn simpelweg bedriegers. Mensen die eerlijk zijn, worden vaak naief genoemd en zijn vaak slachtoffer van bedriegers. (pool en tegenpool) Ik zelf ga volstrekt eerlijk en naief door het leven en pas op latere leeftijd heb ik een partner ontmoet, die ook volstrekt eerlijk en naief is. Tijdens mijn leven heb ik heel veel leugenaars en bedriegers gekend. Ik ben zelfs getrouwd geweest met een leugenaar en bedrieger. Ik heb daar heel veel pijn en nadeel door ondervonden. Toen ik jong was, dacht ik leugenaars en bedriegers te kunnen veranderen, maar na veel teleurstellingen en schade, ben ik tot inzicht gekomen, dat je leugenaars en bedriegers moet mijden als de pest. Ik heb daardoor een zeer beperkte kennissenkring, die nog regelmatig wordt vervangen. Mijn motto is: Neem afscheid bij de eerste leugen.

    Parel1 says:

    Ik herken het bovenstaande allemaal, de laatste tijd leer ik dat zwijgen en luisteren of lezen over wat er nu de wereld gaande is. Zwijgen is niet liegen, er zijn nog veel mensen die zich niet willen bezighouden met de vraag : waarom ben ik op de wereld.
    Ik focus mij wel op deze vraag en kies ervoor om hoe voelt het voor mij en wat wil ik leven?
    Mede dankzij de vele goede uitzendingen voor mij nu op NPO 1,2 en 3 getoond worden leer ik nu luisteren naar mijn eigen gevoel, waar wordt ik blij van, ik ben dankbaar voor de velen door wiens ogen ik mee mag kijken en herinneringen ophalen.?

    020Speedcore says:

    Leugens zijn een aanslag op de waarheid, en inbreuk op het vertrouwen.

    “We liegen allemaal (…)”? Pardon? Spreek voor jezelf zou ik zeggen!!
    Deze stellingname is alleen maar een excuus om het liegen voor onszelf en anderen te rechtvaardigen. Liegen kan nooit zonder tegen onszelf te liegen, laten we dat goed onthouden.
    Liegen doe ik echt alleen als mensen vragen hoe het gaat, en het totaal niet gaat. Omdat de situatie er lang niet altijd naar is om een eerlijk antwoord te geven, en iemand met ontboezemingen over allerlei netelige kwesties te gaan bestoken.
    Maar schuif s.v.p. niet de eigen behoefte om te liegen een ander in de schoenen! Kom op nou….

    Leugens verkopen in het belang van een ander, zoals ook het aandacht zoeken bij anderen, en het toepassen van manipulatieve technieken zogenaamd in het belang van de ander zijn. Ik heb deze frase iets te vaak gehoord, om er ook maar iets van te geloven.

    Leugens verkopen in het belang van een ander. Alsof bij een afwijzing iemands leven in elkaar stort. Of de hele wereld draait om die ene persoon. Houd toch op met die flauwekul. Een vraag als “Wil je afspreken?” kan alleen maar met ja of nee worden beantwoord. Een nee is ook een antwoord, dat hoort er gewoon bij. Jammer, maar meer ook niet. Niets aan de hand, als iemand gewoon iets zegt als; “Hoeft voor mij niet (per se), dank je”.

    Leugens verkopen in het belang van een ander. Alsof een volwassen man (of vrouw) zelf niet kan bepalen wat in ons belang is. Geloof niet dat iemand de behoefte heeft aan een babysitter, en als kleuter te worden behandeld. Door te doen alsof ‘we’ kunnen denken in de plaats van een volwassen iemand die we bovendien nauwelijks kennen, meten we ons wel die rol aan, en verkleinen we de ander bovendien tot niets meer dan een klein kind.
    Hier bestaat geen enkel recht toe, tot het rondslingeren van leugens bestaat het recht evenmin. Nog los van de vraag of het een ander duidelijk is of er gelogen wordt of niet. Iemand die iets fatsoenlijks vraagt aan iemand, heeft gewoon recht op een fatsoenlijk antwoord. Punt.

    Leugens verkopen in het belang van een ander. Dan zou het ook in het belang van de leugenaar zijn om leugens te ontvangen. Want “de ander”, dat zijn we zelf ook, voor alle personen om ons heen. Vinden leugenachtige personen het zelf leuk om op dwaalsporen te worden gezet? Nota bene na zich eerst zelf kwetsbaar te hebben opgesteld? Als er al mensen zijn die dat best prima zouden vinden, denk ik niet dat dat er heel veel zijn. Maar misschien, dat ik er helemaal naast zit.

    Leugens verkopen in het belang van een ander is een leugen over een leugen. Zodra je namelijk het gevoel krijgt dat er iets niet helemaal klopt, ben je namelijk ineens zogenaamd een idioot die niets begrijpt, en gaat het alleen maar over: “Ik lieg, omdat IK eerlijk zijn lastig vind”, en niet: “Ik lieg, omdat JIJ je misschien gekwetst zou voelen door een eerlijk antwoord”.

    Leugens verkopen in het belang van een ander. De waarheid komt later toch wel aan. Als dit door een leugen vertraagd is, zijn de vertraging EN het besef in de maling te zijn genomen twee factoren die het juist extra pijnlijk maken. Al helemaal als daarna net wordt gedaan alsof er niks aan de hand is, en wordt gedaan alsof je gek bent.

    Leugens verkopen in het belang van een ander. Inmiddels heb ik van zoveel personen van de andere sekse zoveel leugens gehoord op allerlei verschillende momenten, dat ik moeite heb nieuwe mensen onbevangen tegemoet te treden, en om hun bedoelingen in te schatten. Ik wil mensen gewoon kunnen vertrouwen. Zonder ten onrechte mensen te wantrouwen, en zonder voortdurend op mijn hoede te moeten zijn voor verborgen boodschappen, dubbele agenda’s en andere cryptische onzin.

    Waar haalt iemand aan wie je je mogelijke interesse kenbaar gemaakt hebt, het gore lef vandaan om dat met voorgekookte leugens te beantwoorden, en dat nog eens met een trap na te belonen als je je door de leugen gekwetst voelt?? Zo iemand moet zelf maar belazerd worden, als dat zo leuk is. Iedereen verdient mensen om zich heen tenslotte, zoals hij/zij zelf is. Wie liegt, verdient leugens. Je oogst wat je zaait.

    Leugens verkopen om bestwil. Dat is inderdaad het geval. Alleen is de vraag; wiens bestwil? Wie zegt leugens te vertellen in andermans belang, vertelt een dubbele leugen.

    Laten we ons gewoon naar onze leeftijd gedragen, anderen naar hun leeftijd behandelen, en dingen niet moeilijker maken dan ze zijn. Een fatsoenlijke vraag fatsoenlijk met ja of nee beantwoorden is niet onbeleefd, het is fatsoenlijk. Verbaast me elke keer weer dit aan op zich weldenkende volwassenen te moeten uitleggen.

    Met iemands vertrouwen spelen is niet netjes, het is walgelijk. En niet thuis geven als je daar iets over vraagt laat zien, dat de leugen niet uit het belang van de ander was, maar uit eigenbelang. om makkelijk van iemand af te komen. Zoiets verdedigen is buitengewoon onsmakelijk. Maar dat is slechts mijn bescheiden opvatting.