Nood is hoog

De nood is hoog!

Sinds 2014 zijn inmiddels zo’n 3 miljoen Venezolanen op de vlucht geslagen voor de economische misère in eigen land. Er is een tekort aan alles: eten, medicijnen en geld. De meeste vluchtende Venezolanen trekken naar Colombia. Dat land vangt bijna 1 miljoen vluchtelingen op. Stichting Vluchteling biedt acute noodhulp aan de talloze vluchtelingen die van Venezuela naar Colombia lopen, de zogenoemde ‘caminantes’. De nood is hoog!

Nog nooit waren zoveel mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of een diepe economische crisis. Stichting Vluchteling helpt wereldwijd vluchtelingen in crisisgebieden. En de nood is hoog. Bel 0800 – 1333 (gratis) of doneer online.

Waarom verlaten zoveel Venezolanen hun land?

Venezuela is dankzij grote olievoorraden tot in de jaren 90 een van de meest welvarende landen van Zuid-Amerika. De politieke keuzes van Chávez en Maduro hebben het land aan de rand van de afgrond gebracht. De onrust is groot in het land. De instabiliteit in het land maakt dat nog meer mensen hun biezen pakken. Ze trekken over de bergen naar Colombia, maar daar wordt het steeds kouder en de meeste mensen lopen op slippers omdat ze niets anders meer hebben. De noden zijn groot. Vooral aan onderdak, eten en medische zorg is een groot gebrek. Talloze gewone middenklasse gezinnen leven op straat. Ouders zoeken naar iets eetbaars tussen het afval. Stichting Vluchteling biedt acute noodhulp en steunt projecten waarbij de vluchtelingen van medische zorg worden voorzien.

Stichting Vluchteling

“Ze hadden een leven net als het onze”

Tineke Ceelen en Art Rooijakkers bezoeken Venezuela in oktober 2018. Ceelen: “Ik heb deze week talloze Venezolanen gesproken die vertelden over voedseltekorten, eten uit vuilnisbakken, stervende landgenoten omdat er geen medicijnen meer zijn en sterk gestegen criminaliteit.” Art Rooijakkers zegt over zijn reis: Deze vluchtelingen hadden een leven net als het onze. Dat maakt dat hun lot me zo raakt. Het had ons ook kunnen overkomen. Een gewoon leven dat helemaal verdampt is.’’

Over Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling biedt in ’s werelds ernstigste humanitaire crises hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden ze levensreddende hulp, zoals schoon drinkwater, voeding en medische zorg. Maar ook bij langdurige crises kunnen mensen op Stichting Vluchteling rekenen. Zo ruimen ze bijvoorbeeld landmijnen en zorgen ze voor onderwijs en psychosociale steun.

Tijd voor MAX

Tijd voor MAX staat 13 februari 2019, om 17.10 uur op NPO 1, in het teken van Stichting Vluchteling en de noodsituatie in Colombia. Te gast zijn Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling en Art Rooijakkers, ambassadeur van de stichting.  Ook is Anneke van Giersbergen te gast. De zangeres loopt dit jaar voor de 3e keer mee in de Nacht van de Vluchteling. Met die loop wordt geld opgehaald voor Stichting Vluchteling. Verder schuift de Nederlandse Venezolaan Enrique Guzman aan in de Tijd voor MAX-studio. Zijn gehele familie zit nog in Venezuela en zucht onder de crisis.

Nog nooit waren zoveel mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of een diepe economische crisis. Stichting Vluchteling helpt wereldwijd vluchtelingen in crisisgebieden. En de nood is hoog. Bel 0800 – 1333 (gratis) of doneer online.

(De uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vluchteling)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    De crisis in Venezuela heeft twee oorzaken. … De ene is een diepgewortelde haat van de kapitalistische grootmacht Amerika tegen het socialisme en daarmee samenhangend een economische sabotage. De andere oorzaak is, de corruptie van de regering, die zichzelf verrijkt met geld afkomstig uit algemene middelen. Nu is op korte termijn noodhulp voor de bevolking noodzakelijk. Maar op lange termijn moet en corrupte regeringen worden verdreven en de daders langdurig worden gestraft. Er zijn voorbeelden van honderden landen, die leeggeroofd worden door een corrupte en rovende regering, een corrupte president en zijn familie, die in een jaar of tien zoveel geld stelen van de bevolking, dat daarmee honderden jaren in welstand kan worden geleefd. In zuid Amerika en Afrika is er geen land te vinden, waar de bevolking niet bestolen wordt, door de machtshebbers. Laat Amerika daar eens tegen optreden, in plaats van een goedwillend socialistisch systeem kapot maken en laten mislukken.