Nederland heeft 17 miljoen inwoners

Nederland heeft officieel de mijlpaal van 17 miljoen inwoners bereikt. Op maandagochtend 21 maart 2016, rond 11.45 uur, passeerde de teller van het Centraal Bureau voor de Statistiek de 17.000.000.

Wie telt mee?

Het inwonertal bestaat uit mensen die in Nederland staan ingeschreven. Het gaat dus om Nederlandse staatsburgers, maar ook buitenlandse werknemers, vluchtelingen met een verblijfsvergunning en asielzoekers die hier minstens 6 maanden wonen en nog in procedure zitten. Nieuwe asielzoekers en illegalen zijn niet meegerekend.

Langzame bevolkingsgroei

In 1990 bereikte Nederland de grens van 15 miljoen inwoners. 11 jaar later werd de 16 miljoenste inwoner geregistreerd. En tot die tijd duurde het 15 jaar om weer een miljoen mensen erbij te krijgen. Het CBS verwacht dan ook dat Nederland over 18 jaar, rond 2023, boven de 18 miljoen inwoners uitkomt. Wie de 17 miljoenste Nederlander is zullen we nooit weten volgens demograaf Jan Latten van het CBS. “We krijgen nooit de namen van de inwoners door.”

Vergrijzing

De bevolking groeit dus minder hard. Dit komt doordat meer mensen sterven. De vergrijzing speelt een grote rol in de Nederlandse samenleving. Mensen die vergrijzen, naderen over 20 jaar het einde van hun levensverachting. Ook denkt het CBS dat de immigratie terug zal zakken naar een gematigd niveau.

Geef een reactie