allerzielen

Allerzielen: we herdenken meer dan ooit

Allerzielen. Van oudsher een katholieke traditie. Maar het herdenken van de doden lijkt veel verder te gaan dan deze traditie. Meer dan ooit staan we op deze dag gezamenlijk stil bij degene die ons zijn ontvallen.

Allerzielen

Op Allerzielen herdenken we de overledenen. De viering vindt plaats op de dag na Allerheiligen. Traditioneel gaat er aan deze viering een mis vooraf. Daarnaast leggen nabestaanden bloemen op het graf en wordt er een kruisje opgehangen met de naam van de overledenen. Vaak wordt er ook een kaarsje op het graf gezet.

Gedenken

Maar de gedenkdag wint in populariteit en dat gaat verder dan een geloofstraditie. Ook voor niet gelovigen is het een dag om de overledenen te herdenken. Gedenken gebeurt in verschillende vormen. In huiselijke kring of op de begraafplaats.  Herdenken is persoonlijk, maar het wordt ook gezien als een moment om met elkaar stil te staan bij degene die er niet meer zijn.

Stilstaan bij dierbaren

De kerk is op deze dag ook een druk bezochte plek. Niet alleen gelovigen wonen de missen bij. Het is een ontmoetingsplek voor wie wil herdenken. Volgens pastor Annemarie Gooiker uit Wijchen wordt de Allerzielen-mis druk bezocht. “Voor veel mensen is Allerzielen een belangrijke, bijzondere viering, om stil te staan bij het overlijden van hun dierbaren.”

(Bron: De Gelderlander)

Geef een reactie