Zuurkool van Janny van der Heijden

Zuurkool is een bom van vitamine C. Per 100 gram wel 3 keer zoveel als een appel en bovendien zitter er ook maar weinig calorieën in. Daarnaast hebben de melkzuurbacteriën in de zuurkool probiotische eigenschappen (goed voor darmflora). Zuurkool is dus supergezond. Janny van der Heijden maakt de zuurkool met mosterd, maple syrup en kippendijen.

Ingrediënten:

Voor de zuurkool:

  • 8 verse zilveruitjes of enkele sjalotten
  • 75 gram spekblokjes
  • 500 gram zuurkool
  • enkele jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 milliliter (biologisch) appelsap
  • klein trosje druiven zonder pit
  • klontje boter
  • bieslook

Voor de kippendijen:

  • ongeveer 600 gram kippendijen
  • peper, zout
  • 2-3 eetlepels Dijonmosterd
  • 1 volle eetlepel maple syrup
  • allesbinder

Bereidingswijze:

Maak de uitjes schoon en snijd ze in vieren of in snippers. Bak de spekblokjes zachtjes uit in een hapjespan, voeg de uitjes toe en fruit enkele minuten mee. Pluk de zuurkool los en voeg aan de pan toe, Schenk hierbij het appelsap en voeg de jeneverbessen en laurierblaadjes toe. Neem de druiven van de tros verdeel over de zuurkool en leg een deksel schuin op de pan. Laat zachtjes stoven.

Kruid intussen de kip met zout en peper en meng mosterd en maple syrup. Bestrijk de stukken kip hiermee (houd eventueel rest achter) en bak de kip in boter gaar. Neem de kip uit de pan en houd warm Blus de pan met water en roer alle aanbaksels los. Voeg de rest van het mosterdmengsel hier aan toe en warm door. Bind eventueel met een beetje allesbinder.

Schep de zuurkool op de borden, verdeel hierover de kip en bedruppel met de saus. Knip hierboven wat bieslook klein.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie