Zo (on)gezond zijn vleesvervangers
Publicatiedatum: 16 november 2025
Voor vleesvervangers hoeft u zich allang niet meer alleen te richten op groenten, fruit en peulvruchten. Van rookworst tot kipschnitzel en paté, u kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat tegenwoordig een vegetarische of veganistische variant van. Maar hoe (on)gezond zijn deze vleesvervangers eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit.
Wat maakt vleesvervangers een goed alternatief?
Vlees bevat een aantal nuttige voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Het is daarom belangrijk dat een vegetarische of veganistische keuze zoveel mogelijk van deze voedingsstoffen bevat.
Zo zitten er in peulvruchten, tofu, tempé en noten eiwitten, vitamine B1 en ijzer. Daarom zijn dit goede vegetarische keuzes. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en wordt soms toegevoegd aan kant-en-klare vleesvervangers.

Waarom zijn niet alle vleesvervangers automatisch gezond?
Het Voedingscentrum waarschuwt ervoor dat kant‑en‑klare vleesvervangers, zoals bijvoorbeeld vega(n) worsten of kipschnitzels, niet per definitie gezond zijn. Sommige van deze producten bevatten namelijk veel zout en/of verzadigd vet of zijn heel sterk bewerkt. IJzer en vitamine B12 worden soms aan deze producten toegevoegd, maar lang niet altijd.
Wanneer u verzekerd wilt zijn van een gezonde keuze
Wilt u er zeker van zijn dat u een gezonde keuze maakt die in de Schijf van Vijf staat? Overweeg dan eens om de gratis Voedingscentrum-app ‘Kies ik gezond’ te downloaden. Door de streepjescode op een product te scannen, kunt u direct zien of uw gewenste product in de Schijf van Vijf staat.
En om de verwachtingen alvast wat te temperen: er staan maar weinig kant-en-klare vleesvervangers in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om vooral te kiezen voor bijvoorbeeld ei, peulvruchten, tofu, tempé en/of ongezouten noten. Het advies is daarnaast ook om te variëren met verschillende ingrediënten om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.

(Bron: Voedingscentrum, NPO Kennis, Studio Plantaardig)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




Hmmm..
Het lijkt mij niet dat het chemisch bewerken van voedsel gezond is.
Wat gezond is, is onbespoten groenten.
Niet geïnjecteerd vlees.
Het is echt bespottelijk als iemand dit geloofd.
Gewoon weer een manier om mensen dingen te laten kopen waar je feitelijk niks aan hebt.
En wat ook nog een grote aanslag op de natuur is ook.
Je kan niks vervangen.
Een keus om geen vlees te eten resulteert in een behoefte aan supplementen.
Dat wil zeggen dat je niet al je voedingsstoffen uit je voedsel.haalt. dat zou al.een groot vraagteken moeten zijn.
Waarom niet terug gaan naar onbespoten rotzooi en de natuur echt een handje helpen.
In plaats van deze fata morgana.
Beste C45,
Je opmerking dat veganisme gelijk staat met een behoefte aan supplementen, is wat kort door de bocht. Ja, het klopt dat mensen die geen dierlijke producten eten B12 moeten bijslikken, tenzij ze voldoende binnen krijgen door het consumeren van voldoende verrijkte plantaardige drinks.
Wat er altijd vergeten wordt bij te vermelden is dat de vleeseters hun B12 ook binnen krijgen via supplementen. Ik zie je al steigeren, maar laat het me even toelichten.
Koeien in de veeteelt krijgen cobalt gesupleerd, zonder dat kunnen hun darm bacteriën geen B12 aanmaken.
De overige dieren in de veeteelt krijgen B12 gesupleerd, want anders krijgen zij het ook niet binnen, en jij ook niet wanneer ze in stukken worden gesneden om op jouw bord te belanden. In andere woorden, jij krijgt als vleeseter 2de hands B12 binnen, de veganisten rechtstreeks.
Reclame rond gezonde voeding klinkt als volgt: voldoende groenten, x-hoeveelheid melk en vette vis.
Het zou moeten klinken als:
Zorg dat u voldoende calcium, omega 3, vezels, eiwitten, en vitamines binnen krijgt.
Deze vindt u terug in ondermeer: vlees, soja, peulvruchten, algenolie, fruit, groenten. Boerenkool is bijvoorbeeld rijk aan calcium.
U moet zich echt eens verdiepen in de gevolgen van de vleesconsumptie voor de natuur en de leefomgeving.
Overigens krijgen die mestdieren de vitamine B ook toegediend want anders zat dat ook niet in voldoende mate in dat vlees.
Dus uw “behoefte aan supplementen” is ook een onzinnig verhaal.
Ik eet overigens nog vlees. Maar niet teveel want ik heb mij wél in zowel de gezondheidsaspecten als in de gevolgen voor de planeet waarop we leven verdiept.
We eten veel te veel vlees en dan nog het liefst juist dat vlees wat ongezond is en heerlijk gekruide en gerookte, dus bewerkte, en daardoor ongezonde vleeswaren.
Als men al vlees wil eten, dan is gevogelte het minst schadelijk voor de gezondheid en het milieu. En dan niet meer dan 75 gram per dag.
Over dierenleed in de massadierhallen zullen we het maar niet hebben.
Bestaat dat nog?
Vega worst en Vega kip ?
Bestaat dat nog:
Bokkenpootjes
Mergpijpjes
Gestampte muisjes
Zonnemelk
Kokosmelk
Melkweg
Redbull
Slavink
Blinde vink
Kikkererwten
Pindakaas
Popcorn
Cacaoboter
Computermuis
Hamburger
Frankfurter
Jägerschnitzel
Zigeunersaus
Tentharing
Hotdog
Vruchtvlees
Vleestomaat
Leverkaas
Boomstammetje
Kapsalon
Spekkoek
Balkenbrij
Berenklauw
Moederkoek
Paardenstaart
Babyolie
Boterham
Buffalo wings
Stokbrood
Zeepaardje
Koninginnesoep?
Ik eet (bij voorkeur niet gekweekt) vis, vlees en in herfst en wintertijden het liefst wild, en in die volgorde. Vega is niet aan me besteed. Ook hier wreekt zich het gebrek aan bevolkingsbeleid wat zou moeten leiden tot een drastische bevolkingskrimp, want bij een teveel aan mensen ontstaan tekorten, leidend tot overbevissing, megastallen en kweekwild, op enkele soorten na.
Bommel, we zijn het zelden eens, maar die opsomming bevalt me wel, hilarisch en chapeau!
Heer Bommel en Lou Aka Nan,
Jullie stelligheid over B12 klopt niet.
Kijk maar eens naar de Schotse Hooglanders in natuurgebieden.
Schotse hooglanders krijgen binnen hun natuurlijke dieet vitamine B12 binnen via het eten van gras en kruiden. Hooglanders produceren zelf geen vitamine B12, maar krijgen het wel binnen via hun voeding. In natuurgebieden met gras en kruiden kunnen ze deze vitamine via hun dieet verkrijgen.
Hooglanders eten gras en verschillende kruiden het hele jaar door. Hierdoor krijgen ze vitamine B12 binnen dat wordt aangemaakt door bacteriën in de bodem en in het spijsverteringssysteem van het dier zelf.
Tijdens de wintermaanden, wanneer er minder gras is, krijgen ze vaak aangevuld met hooi uit de natuur, wat ook bijdraagt aan hun vitamine-inname.
Geen voedingssupplementen:
Bedrijven die vlees van deze dieren verkopen, benadrukken juist dat hun dieren geen extra toevoegingen krijgen en volledig afhankelijk zijn van wat ze in de natuur kunnen vinden.
Anekdotisch bewijs.
Ja, er is op de wereld een heel klein beetje vlees waar op natuurlijke wijze B12 in terecht is gekomen.
En nu? In meer dan 90% van het door de mensheid gegeten vlees komt van nature (of eigenlijk door hoe die dieren op onnatuurlijke wijze moeten leven) dus geen B12 voor en daarom krijgen de dieren supplementen zodat de mensen geen tekorten krijgen.
Lees die zin nog maar eens, en gebruik dan je verstand en concludeer dat dit eigenlijk een waanzinnige omweg is.
Bij een Nederlandse handelaar van veevoersupplementen liggen 150 tot 200 verschillende mineralen en vitamines in de schappen. En dus cobalt omdat de bacteriën in de maag van de koe daar vitamine B12 van maakt.
Het roodvlees dat ik overwegend eet komt overigens van de lokale jager. Ik ben in die bevoorrechte positie en prijs mezelf daarom heel gelukkig. Ook mijn vlees bevat dus voldoende B12.
Lever, mosselen, sardines, makreel en haring zijn bijzonder rijk aan deze vitamine.
Dus vis is vwb vitamine B12 de betere voeding.
Waarom mag ik niet op Heer Bommel reageren?
Ik zie 4 leuke reacties en ook de foute lijst waar mijn Ookworst ontbreekt.
Ja mag geen Neger zoenen maar de buurvrouw vind ik ’t prima als ik haar kuste!
Maar waarom sommige wel en juist de Heer van Stand kan ik niet eens standje of complimentje geven.
U moet dan op de originele post reageren. Dan kan het wel.
Bedankt voor de aanvullingen op mijn lijstje van etenswaren de een verwarrende naam hebben.
Gewoon stoppen met het vermoorden van onschuldige dieren!! Je kunt prima overleven op een plantaardig dieet .
Daarnaast zijn er overal tegenwoordig genoeg alternatieven voor.
Die excuses van kadavervreters zijn allang achterhaald.
En waarom zou je vlees moeten vervangen?
Gewoon zorgen dat je alle voedingstoffen binnenkrijgt.
Dan moet u dat beslist doen, als u dat als vegetariër of veganist een goed gevoel geeft.
Echter, zo onschuldig zijn dieren -incl. de mensheid- bepaald niet, waar in de hele dierenwereld het adagium geldt ‘eten of gegeten worden’, een natuurlijk gegeven. Alleen dat laatste is met het uitsterven van de kannibalen van onze menulijst verdwenen, we eten liever dan dat we gegeten worden. Of dat een recht is kan niemand bepalen, dat zal eenieder voor zichzelf moeten uitmaken, op grond van meerdere overwegingen als bv haalbaarheid. U zult eraan moeten wennen dat er mensen zijn die van vlees, wild e/o vis houden, alle diersoorten hebben zo hun voorkeuren. En niemand die u verbiedt te grazen, als u dat beter smaakt.
Ben kind als kind vegetarisch opgevoed..was in de na-oorlogse jaren heel vreemd . Toen waren er geen vleesvervangers. Door mijn huwelijk ben ik langzaamaan vlees gaan eten. Nooit heb ik fabrieksmatig geproduceerd vlees gegeten. De vleesvervangers waren een aardig alternatief. Maar de laatste jaren heb ik de fabrieksmatige afgezworen. Door beter te letten op voedsel( zo natuurlijk mogelijk) heb ik mijn diabetes type 2 overwonnen en gebruik geen medicatie meer daarvoor. Ben 81 en voel me goed. En als lees hoe de vleesproductie gaat en het daarbij behorende dierenleed dan ben ik blij dat ik daar niet aan mee doe.
Ik blijf het vreemd vinden. Waarom surrogaat vlees? Eet dan gewoon wat anders. En het lijkt, in de meeste gevallen, totaal nergens, nou ja, niet op vlees, laat ik het zo zeggen. Het is nogal opdringerig. Je MAG geen vlees meer eten want….. er is toch vervanging. Nou nee dus. Niet qua voedingswaarde en niet als smaak. Ik maak gewo zelf uit wat ik wil eten.