Worteltaart

Worteltaart of -cake van Robèrt van Beckhoven

In het 11e seizoen van Heel Holland Bakt, maken de kandidaten als signatuur-opdracht een gevulde cake. Bij Tijd voor MAX maakt Robèrt van Beckhoven dit ook en dan met een wortelvulling, gebaseerd op zijn worteltaart. Hij deelt het recept van de worteltaart hieronder met u. Voor een cake kunt u het door vieren delen.

Ingrediënten (voor 1 taart, voor een cake deelt u de ingrediënten door 4):

Voor de cakes:

  • 250 gram tarwebloem (T55)
  • 15 g bakpoeder
  • 5 gram koolzuurpoeder
  • 2 gram kaneel
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 165 gram ei
  • 165 gram zonnebloemolie
  • 250 gram wortel, fijn geraspt
  • 135 gram rozijnen, *winddroog (zie uitleg hieronder)
  • 95 gram kokosrasp
  • basterdsuiker
  • 95 gram walnoten, gehakt
  • rasp van 1 sinaasappel

Voor de frosting:

  • 150 gram zachte boter
  • 300 gram zachte roomkaas
  • 325 gram poedersuiker

Voor de afwerking:

  • worteltjes van marsepein

Extra nodig:

  • zeef
  • 2 mengkommen
  • 3 taartpannen van 20 cm, ingevet, bekleed met bakpapier
  • taartrooster
  • keukenmachine met bisschop
  • uitsteekring van 18 centimeter
  • serveerplateau of taartkarton van minimaal 22 centimeter
  • paletmes
  • deegschraper
  • spuitzak met 8-tands, gekarteld spuitmondje van 12 millimeter

Werkwijze:

Voor de cakes:

Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte. Zeef de bloem, het bakpoeder, het koolzuurpoeder en de kaneel boven een kom en meng door elkaar. Meng in een andere kom de basterdsuiker, de eieren en de olie tot een egale massa. Spatel de wortel, de rozijnen, de kokos, de walnoten en de sinaasappelrasp erdoorheen. Voeg de natte bij de droge ingrediënten en meng kort tot een homogeen beslag. Vul de taartpannen elk met ca. 475 g beslag. Schuif op een bakplaat in het midden van de oven en bak circa 20 minuten (draai de bakplaat na een kwartiertje voor een gelijkmatig bakresultaat).

Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C en bak de cakes nog circa. 6 minuten, tot ze gaar zijn. Neem de cakes uit de oven, laat een paar minuutjes staan en los ze uit de taartpannen; verwijder ook het bakpapier. Laat volledig afkoelen op een taartrooster.

Voor de frosting:

Klop de boter en de roomkaas in circa 5 minuten luchtig. Zeef in delen de poedersuiker boven de kom en klop nog een paar minuten tot u een lichte, luchtige frosting heeft.

Voor de afwerking:

Steek de afgekoelde cakes uit met de uitsteekring en snijd indien nodig de bovenkant gelijkmatig bij. Leg de 1e cake op een serveerplateau en breng met een paletmes een laag frosting aan van circa 8 millimeter. Dek af met de 2e cake en herhaal. Dek af met de 3e cake. Bestrijk de wortelcake in z’n geheel met de deegschraper met een dunne laag frosting. Doe de resterende frosting in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit rozetten frosting bovenop en rondom de cake. Decoreer de wortelcake met worteltjes van marsepein. Laat de cake enigszins opstijven in de koeling voor het aansnijden: dan kunt u hem gemakkelijker in strakke punten snijden.

*Winddroge rozijnen

Om te voorkomen dat rozijnen te veel vocht van het beslag opnemen, moet u zorgen dat ze winddroog zijn. Was hiervoor de rozijnen en week ze 20 minuten in lauwwarm water. Laat drogen op een schone theedoek. De volgende dag zijn ze klaar voor gebruik.

Voor Tijd voor MAX heeft Robèrt de kleinere versie gemaakt, wortelcakejes:

worteltaart

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: redactie Tijd voor MAX) 

Geef een reactie