Groente-gratin van Bart van Olphen

Groente-gratin van Bart van Olphen

Als jongetje van 10 jaar was Bart van Olphen al gefascineerd door gastronomie. “Op ons Franse vakantieadres kwamen we als we boodschappen gingen doen dagelijks langs het restaurant van de beroemde Franse driesterren chef Roger Vergé. Tussen de cipressen door gluurde ik naar binnen.” Vergé stond bekend om zijn groentegerechten, waaronder deze ovenschotel. “Zelf heb ik er ansjovis, kaas en walnoten aan toegevoegd. Dit gerecht is mijn bescheiden ode aan de grote meester.”

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 uien, in ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 400 gram grote tomaten, in plakken van ½ centimeter gesneden
  • 1 courgette, in plakken van ½ centimeter gesneden
  • 1 eetlepel tijmblaadjes + extra om te garneren
  • 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 8 gezouten ansjovisfilets (uit pot of blik)
  • 30 gram comté (kaas)
  • 6 walnoten, grof gehakt
  • lichte olijfolie om in te bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de uien ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn; ze mogen niet kleuren. Breng op smaak met zout en peper.

Wrijf een ovenschaal in met de knoflook. Verdeel de uien over de bodem van de schaal. Verdeel de plakken tomaat en courgette dakpans
gewijs over de hele schaal. Bestrooi met de tijmblaadjes en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie.

Zet de groenten 25 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn geworden.

Verdeel de ansjovis over de groenten, rasp de kaas erover en zet de schaal nog 5 minuten terug in de oven.

Haal de schaal uit de oven en besprenkel met nog wat extra olijfolie. Top af met de walnoten en tijm.

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie