Wintermenu, apfelstrudel

Wintersportmenu van Sandra Ysbrandy

Speciaal voor de thuisblijvers heeft Sandra Ysbrandy een wintersportmenu samengesteld. Deze typische wintersportgerechten smaken ook heerlijk na een stevige bos- of strandwandeling. Het menu is voor 4 personen.

Ingrediënten Alpen Magrone:

  • 300 gram pasta (penne of grote macaroni)
  • 250 gram vastkokende aardappel
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 200 milliliter slagroom
  • 200 milliliter melk
  • snuf nootmuskaat
  • 1 laurierblad
  • 350 gram Gruyere, geraspt
  • 2 uien, in dunne ringen gesneden
  • 125 gram spekreepjes
  • 3 appels

Bereidingswijze:

Bak de spekreepjes in een koekenpan krokant. Schep de spekreepjes uit de pan op een bord. Bak de uienringen in het achtergebleven bakvet op laag vuur in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Schil de aardappelen en snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Breng in een ruime pan water aan de kook met wat zout. Doe de aardappelblokjes in het kokende water. Kook 5 minuten en voeg daarna de pasta toe. Kook de pasta tot beetgaar (zie verpakking). Giet af en roer room, melk, laurierblad, knoflook, nootmuskaat en de helft van de Gruyère door het aardappel-pasta mengsel. Doe in een ovenschaal en verdeel de rest van de Gruyère over de ovenschaal. Zet nog 10 minuten in de oven. Verdeel het ui-spekmengsel over de Alpen magrone.

Rasp de appels en voeg wat citroensap toe om te voorkomen dat de appel bruin kleurt. Geef iedereen wat frisse geraspte appel bij de Alpen magrone.

Ingrediënten Rote Bete Salat mit Apfel und Kümmel:

  • 600 gram gekookte rode bieten, geschild en in reepjes gesneden
  • 1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 2 theelepels geraspte mierikswortel (potje of vers)
  • 100 milliliter witte wijnazijn
  • 3 eetlepels walnootolie
  • 1 eetlepel zure room
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Rasp de rode biet grof. Voeg de appelblokjes, mierikswortel en het karwijzaad toe. Maak de dressing door azijn, olie en de helft van de zure room te mengen. Roer door de rode biet.

Ingrediënten Rettich Salat mit Rosinen:

  • 400 gram rettich
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
  • 1 Granny Smith appel
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel mosterd

Bereidingswijze:

Maak de dressing door in een kom yoghurt, mayonaise, olijfolie en mosterd te mengen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schil de rettich en rasp grof. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Roer appel, pijnboompitjes, rozijnen en geraspte rettich door de dressing.

Ingrediënten Apfelstrudel mit Haselnüsse:

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 5 eetlepels lauwwarm water
  • 1 snuf zout

Voor de vulling:

  • 100 gram boter, gesmolten
  • 100 gram gemalen hazelnoten
  • 50 gram suiker
  • 750 gram appels
  • 3 eetlepels suiker
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 60 gram rozijnen
  • 1 deciliter rum
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Maak eerst het deeg door bloem, zout en het ei in een keukenmachine te mengen. Voeg nu geleidelijk aan water en zonnebloemolie toe tot een soepel deeg.Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Week de rozijnen in de rum.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg op een bebloemde theedoek of op bakpapier uit tot een rechthoek van ongeveer 40 x 50 centimeter. Zo dun mogelijk. Bestrijk het deeg met de boter. Houdt 2 eetlepels achter om later de strudel mee in te smeren.

Maak nu de vulling. Laat de rozijnen uitlekken. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes. Meng de appelplakjes met kaneel en 3 eetlepels suiker.

Meng de gemalen hazelnoten met 50 gram suiker. Verdeel het hazelnoot- suikermengsel over het beboterde deeg. Laat de randen van ongeveer 3 centimeter vrij. Over de hazelnoten gaan de rozijnen en als laatste de appelplakjes. Vouw de randen van het deeg ongeveer 3-4 centimeter over de vulling en rol de strudel vanaf de korte kant op. Leg de strudel met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk met de rest van de boter. Bak in 45 minuten gaar en krokant. Bestrooi met poedersuiker. Apfelstrudel is heerlijk met slagroom, vanillesaus en ijs.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reactie

    Dibbes says:

    Op welke temperatuur moet de oven staan voor de Alpen Magron?