voedingsmiddelen

We schatten sommige voedingsmiddelen te gezond in

Tijdens een onderzoek van Ruigrok NetPanel en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) werd een testgroep van consumenten en diëtisten gevraagd in te schatten of bepaalde voedingsmiddelen gezond of ongezond zijn. De deelnemers kregen daarvoor foto’s van producten te zien met in tekst de naam van het voedingsmiddel erbij. Vervolgens moesten zij zo snel mogelijk aangeven of ze het voedingsmiddel gezond of ongezond vonden…

Sinaasappelsap gezond?

Over het algemeen blijken ze dat prima te kunnen inschatten, maar de meningen over wat wel en niet gezond is, lopen hier en daar uiteen bij de 1.767 consumenten en 725 diëtisten die aan de test meededen. Over veel producten zijn consumenten en diëtisten het wel eens, natuurlijk zijn verse groenten, volkorenbrood en havermout gezond. Energiedranken, friet en frisdrank kunnen we daarentegen maar beter laten staan. Over sommige voedingsmiddelen twijfelen consumenten. Een sinaasappel is natuurlijk gezond, maar hoe zit het dan met vers geperste sinaasappelsap?

Liever geen cruesli en kokosvet

Nederlanders vinden honing, cruesli, kokosvet, mueslirepen en versgeperste jus d’orange gezonder dan diëtisten. Cruesli en mueslirepen profiteren van een gezond klinkende naam, maar beide bevatten net als honing vaak veel suiker. Kokosvet of -olie wordt door veel voedingsgoeroes aangeprezen, maar bevat veel verzadigd vet. Daardoor is het een minder verstandige keuze dan olijfolie. Vers geperste jus d’orange wordt waarschijnlijk door veel consumenten als fruit gezien, maar het bevat minder vezels dan een sinaasappel.

Pindakaas, hummus en margarine

Diëtisten vinden pindakaas, koffie, hummus en margarine duidelijk gezonder dan consumenten en deze producten verdienen dan ook een positiever imago bij de consument. Pindakaas (bij voorkeur van 100% pinda’s) en margarine zijn vet- en energierijk, maar leveren beide goede onverzadigde vetten. Margarine is daarnaast een belangrijke bron van vitamine A en D. Filterkoffie zonder suiker past ook in een gezond eetpatroon. Vanwege de cafeïne geldt een maximum van 4 kopjes per dag.

Hummus

Hummus wordt gemaakt van kikkererwten en olijfolie. Het is calorierijk, maar ook een bron van goede onverzadigde vetten. De samenstelling van hummus uit de supermarkt kan overigens nogal verschillen. Soms worden andere oliën gebruikt of veel zout toegevoegd. Een zelfgemaakte versie verdient daarom de voorkeur.

Voedingspatroon

Het gaat om het totale voedingspatroon, dat moet gezond zijn en het is handig als consumenten producten correct ‘labelen’ als gezond of ongezond. Er mogen best wat ongezonde uitschieters tussen zitten, mits voldoende gecompenseerd met gezonde producten uit de Schijf van Vijf. Soms blijkt het dus best ingewikkeld om in te schatten en goede voedingsinformatie van een betrouwbare bron kan daarbij helpen, bijvoorbeeld het Voedingscentrum, of een diëtist.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Het onderzoek van Ruigrok NetPanel en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is op zich waardevol, aangaande de opgesomde voedingsmiddelen. Ware het niet dat over de grootste voedselbedreigingen totaal niet gerept wordt. En die zijn: de voedselmanipulatie van: Dosantos, Unilever en Bayer met chemicaliën en genetische manipulaties. Waardoor steeds meer mensen geinfecteerd worden met kanker en genetische afwijkingen. Daarbij valt vetzucht en suikerverslaving in het niet. Ik hoor in geen enkele onderzoek, de kwalijke invloeden van de voedselmaffia, op de gezondheid van mensen.