Duur 02:34
Gepubliceerd op 10 maart 2016

Hoe veel zout eet u?

Nederlanders eten gemiddeld per jaar 1 kilo zout te veel. Daarom komt de Nierstichting met een online Zoutmeter. Door middel van enkele vragen laat de Zoutmeter zien hoe veel zout u eet en hoe u dat vermindert.

Risico’s

Te veel zout eten brengt veel risico’s met zich mee. De bloeddruk verhoogt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Ook kan het nierschade veroorzaken of verergeren. Mensen met diabetes en een hoge bloeddruk zijn extra gevoelig voor nierschade. Veel Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is. 1 op de 5 denkt meer te eten dan 6 gram (dagelijks aanbevolen hoeveelheid). Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag en mannen bijna 10 gram. Als Nederlanders 3 gram minder zout per dag eten, scheelt dat jaarlijks 1500 sterfgevallen.

World Kidney Day

De Nierstichting start op 10 maart 2016 de campagne ‘Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout’ om Nederlanders bewust te maken van hun zoutconsumptie. De stichting lanceert juist die dag de actie omdat het dan World Kidney Day is. De Zoutmeter geeft tips om zout te minderen en ook staat er een receptenboekje op met zoutarme gerechten.

Advies

Van al het zout dat men binnenkrijgt wordt 20 procent zelf toegevoegd aan het eten tijdens het koken of aan tafel. De rest zit al in voedingsmiddelen zoals brood, vlees, kaas en kant-en-klare kruidenmixen en sauzen, maar ook in koekjes en gebak. De Nierstichting adviseert om etiketten te vergelijken en te kiezen voor merken of varianten met minder zout. Ook zelf koken en het vervangen van zoute kant-en-klare kruidenmixen door verse en gedroogde kruiden.

Geef een reactie

Reactie

  RABE says:

  Ik kook zoutarm met veel kruiden en specerijen en zeewier i.v.m. jodium.
  Een potje zout van 25 gram, daar doe ik 2 jaar mee.
  En ik kook altijd vers, zonder pakjes en zakjes.
  Mensen zijn gewend aan de smaak van kant en klaar en die smaak is zout.
  Vers is het lekkerst.

Bekijk ook

Meer