oliebollen

We bakken steeds minder oliebollen zelf

Het aantal mensen dat de moeite neemt om zelf thuis aan de slag te gaan met het bakken van oliebollen neemt al jaren gestaag af. Veel mensen vinden het te veel gedoe en hebben een hekel aan de stank in huis die het veroorzaakt.

Oliebollen lijden onder trend van het gemak

Volgens marktonderzoeker GfK gingen in 2007 nog meer dan 23 procent van de Nederlanders de keuken in om oliebollen te bakken. Afgelopen jaar was dat aantal gedaald tot 20,5 procent. Volgens een woordvoerder van GfK past het bij de trend van het gemak. “Zelf maken is toch een hoop gedoe. Daarbij worden gezinnen steeds kleiner.”

Helemaal geen oliebollen

Een groep van 30 procent geeft aan helemaal geen oliebollen of appelbeignets te eten. Van de resterende 70 procent bakt 20 procent dus zelf en 50 procent koopt de oudejaarslekkernijen bij de bakker, de kraam of in de supermarkt. Hoeveel oliebollen we in totaal eten is moeilijk in te schatten. Met duizenden verkooppunten is er geen goed overzicht te maken, maar de schattingen lopen uiteen van 50 tot 100 miljoen bollen.

Frituurvet in het riool

Volgens cijfers van de MVO (organisatie oliën en vetten) wordt er jaarlijks 1 miljoen liter frituurvet ingezameld. De rest komt bij het vuilnis of wordt door de wc of gootsteen gespoeld. Van de 5 miljoen liter frituurvet die huishoudens gebruiken voor de oliebol komt een fors deel dus in het riool terecht. En daar veroorzaakt het eenmaal gestolde vet de nodige problemen. Gemeenten en waterschappen zijn jaarlijks zo’n 30 miljoen euro kwijt om verstoppingen van het riool en storingen van bijvoorbeeld de waterzuivering op te lossen.

Tweede leven voor frituurvet

Wat dan te doen met het gebruikte frituurvet? Lever het in bij de gemeentestort of een ander inzamelpunt, adviseert de MVO. Gebruikt vet krijgt op die manier een tweede leven als biobrandstof. Als alle oliebollenbakkers hun gebruikte olie zouden inleveren, levert dat genoeg biodiesel op om ruim 1000 keer de wereld over te kunnen rijden. “Wat sommige mensen nog niet weten: wie een dieselauto heeft, tankt nu al biodiesel bij de pomp”, zegt een woordvoerder van de MVO.

Bakt u uw oliebollen wel nog zelf?

(Bron: NOS)

Geef een reactie