paaseitjes

Wat gebeurt er met alle overgebleven paaseitjes uit de winkels?

Elk jaar liggen de winkels weer net iets eerder vol met paaseitjes. Nederlanders zijn er dol op en gemiddeld eten we er zo’n 47 per persoon. Maar dan is Pasen weer voorbij en blijven de winkels achter met nog eens duizenden van de felgekleurde lekkernijen. Wat gebeurt er eigenlijk met al die eitjes? RTL Z heeft het in 2020 uitgezocht.

Bewaren tot volgend jaar Pasen?

Omsmelten tot chocoladeletters, tot volgend jaar Pasen bewaren of weggooien? Wat gebeurt er met alle paaseitjes die tot voor kort nog in groten getale in de winkels liggen? Van sommige merken en populaire smaken wordt zoveel verkocht dat er sowieso geen eitjes meer over zijn, maar anders zijn er verschillende oplossingen.

Afprijzen en voedselbank

Een deel van de overgebleven Paas-chocola gaat naar voedselbanken en verschillende supermarkten proberen ze eerst nog afgeprijsd aan de man te brengen. De kwaliteit van chocola gaat uiteindelijk achteruit, dus het kan niet te lang in de verkoop blijven. Als er 2 weken na Pasen nog eitjes over zijn, dan geven verschillende supermarkten ze gratis weg aan hun klanten of ze gaan richting voedselbanken.

Paaseitjes omsmelten

Ook worden er inderdaad eitjes omgesmolten tot andere producten. Dit heeft in het geval van patisserieën en banketbakkers vaak niet de voorkeur, omdat er al arbeidsuren in de producten zitten en er dan nog een 2e keer werk aan is, maar de paaschocola kan bijvoorbeeld wel nog uitstekend hergebruikt worden in gebak. Een bekende supermarktketen heeft voor een deel van hun huismerk-eitjes verschillende afnemers die hun paaseitjes hergebruiken door ze om te smelten, meldt RTL Z. Tot wat precies wil de keten echter geen uitspraken over doen. Dan toch de chocoladeletter?

Calorieën

Voor wie voorlopig nog wel even van plan is om paaseitjes te blijven eten, is het misschien goed om te weten dat 100 gram pure, ongevulde eitjes zo’n 515 tot 581 calorieën bevatten. Ongevulde melkeitjes bevatten 524 tot 535 calorieën en gevulde eitjes nog eens een veelvoud daarvan. Bij een gemiddeld aantal van 47 eitjes per persoon wordt er dus bijvoorbeeld voor 329 gram aan pure chocolade-eitjes gegeten. Wat neerkomt op ten minste 1.694 calorieën. Dit loopt bij andere varianten al snel op tot over de 2.000 calorieën. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan het eten van chocola. Zo bevat het stoffen die de stemming kunnen verbeteren en zijn er aanwijzingen dat (rauwe) chocola een gunstig effect heeft op het hart en de vaten. Helaas bevat chocola ook minder gezonde zaken als verzadigd vet en dus erg veel calorieën. We kunnen u dus helaas geen extra reden geven om toch zoveel mogelijk chocola te blijven eten…

Lees ook: zacht of hard gekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

(RTL Z, Novioresearch, Business Insider, Voedingscentrum)

Geef een antwoord