kookprogramma's

Waarom kijken we zo graag naar kook- en bakprogramma’s?

Kook mee met MAX, Bak mee met MAX, Heel Holland Bakt en de keuken in Tijd voor MAX waar elke dag de lekkerste gerechten worden gekookt of gebakken. Kook- en bakprogramma’s zijn niet alleen bij MAX erg populair, er zijn tientallen kookprogramma’s te zien op televisie. Maar waarom vallen deze programma’s zo in de smaak?

Bevredigend gevoel

Tijdens het kijken naar een kookprogramma zien de kijkers alle losse ingrediënten langzaam veranderen in een lekkere maaltijd, en dat is waar we van houden; kijken naar projecten die voltooid worden. Zeker wanneer het eindresultaat lukt en precies wordt wat u verwacht, dat geeft een bevredigend gevoel.

Klusprogramma’s

Kook- en bakprogramma’s zijn niet de enige programma’s waar graag naar wordt gekeken. Klusprogramma’s waarin een huis van begin tot eind helemaal wordt verbouwd zijn net zo populair. Het kijken naar een bouwval die wordt omgetoverd tot een prachtig huis geeft veel mensen namelijk het gevoel dat zij zelf ook een prestatie hebben geleverd, terwijl u gewoon lekker op de bank naar de televisie zit te kijken.

Ontstressen

Naast dat het kijken naar dit soort programma’s bevredigend werkt, helpt het kijken naar kookprogramma’s ook tegen stress. Dit komt omdat een kookprogramma in de meeste gevallen een vaste formule heeft, waarbij er op het eind in de meeste gevallen een succesvol gerecht op tafel staat. Ondanks dat dit behoorlijk voorspelbaar is omdat elke aflevering eigenlijk hetzelfde in elkaar zit, vinden veel mensen het juist fijn en rustgevend om naar zulke voorspelbare programma’s te kijken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor romantische comedy’s, in zulk soort films is vaak al vanaf het begin duidelijk dat 2 mensen verliefd worden en als een stel zullen eindigen, maar juist dat voorspelbare maakt televisie als kook- en bakprogramma’s en romantische comedy’s een veilige optie voor een groot kijkerspubliek.

Hongergevoel

Er kleeft wel een nadeel aan het kijken naar programma’s waar eten in wordt bereidt, u krijgt namelijk hoogstwaarschijnlijk honger van al dat lekkers dat u op televisie voorbij ziet komen. Als u een taart op het scherm ziet, is de kans groot dat u zelf ook zin krijgt in wat lekkers en dat u meer ongezonde dingen gaat eten. Maar het kan ook andersom werken. Wanneer u kijkt naar kookprogramma’s waarin gezonde gerechten worden gekookt, kan u dat helpen om zelf ook gezonde voedingskeuzes te maken.

Kookprogramma’s kijken?

Heeft u inmiddels ook zin gekregen om naar kook- of bakprogramma’s te kijken? De keuze bij MAX is reuze! Bekijk de volgende programma’s eens:

Kook mee met MAX

Bak mee met MAX

Heel Holland Bakt

Doorbakken

Tijd voor MAX

(Bron: Archief, Margriet.nl, Gezondheidenco.nl)

Geef een reactie

Reactie

    luk1951 says:

    Ik vind kook/bak programma’s zinvol als je het proces ook helemaal kan volgen, bak mee, hap/snap, maar kook mee met Max, daar kijk ik graag naar, behalve vega gerechten, het hele kook en snijproces kun je helemaal volgen, soms is er in geknipt, vanwege dubbele werkzaamheden, en je krijgt een muzikeje als de baktijd in de oven wordt overgeslagen. Daar leer ik dus echt van, nu wil ik meer soep gaan maken!