Zweedse semla broodjes.

Zweedse semla broodjes van Robèrt van Beckhoven

Semla is een traditionele Zweedse lekkernij. Het is een brooddeeg, gevuld met amandelspijs en (in dit geval) Zwitserse room. Bovenop wordt poedersuiker gestrooid. De Finnen hebben ook een semla, maar daar is het alleen de bol, zonder de spijs en de room. Hieronder vindt u de recepten voor het briochedeeg, de amandelspijs en de Zwitserse room. Onderaan voegen we alles samen tot dit smakelijke gebakje. Het worden er in totaal zo’n 8 stuks.

Briochedeeg

Ingrediënten

Voor het voordeeg

  • 28 gram volle melk (circa 28 graden)
  • 13 gram verse gist
  • 28 gram tarwebloem

Voor het deeg

  • 245 gram tarwebloem
  • 150 gram ei
  • 6 gram zout
  • 3 gram kardemom
  • 17 gram witte basterdsuiker
  • 16 gram fijne kristalsuiker
  • Rasp van 0,5 citroen
  • 165 gram zachte boter, in stukjes
  • Bloem om te bestuiven
  • Losgeklopt ei om af te strijken
  • Gesmolten boter om te bestrijken

Extra nodig

  • Keukenmachine met bisschop
  • Plastic bak met deksel
  • Deegroller
  • Bakplaat, bekleed met bakpapier
  • Kwastje

Bereiding briochedeeg

Los voor het voordeeg de gist op in de melk en voeg de bloem toe. Meng goed, dek de kom af en laat 30 minuten rusten. Je ziet daarna dat het in volume is toegenomen.

Voeg de overige ingrediënten behalve de boter toe en kneed alles met de keukenmachine in 8 tot 10 minuten tot een samenhangend deeg. Voeg de boter toe en kneed het deeg voorzichtig af. het is klaar als je het zo dun kunt uittrekken dat je erdoorheen kunt kijken, zonder dat het al te veel scheurt. Leg het deeg in de plastic bak met deksel en lat 1 nacht rusten in de koelkast.

Kneed het deeg de volgende dag eerst weer even goed door, op een licht met bloem bestoven werkblad. Maak er bolletjes van 60 gram van. Leg op een bakplaat, bekleed met bakpapier en laat 1 uur narijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Bak de broodjes in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.

Ga verder met de amandelspijs.

Amandelspijs maken

Ingrediënten

  • 250 gram blanke amandelen
  • 250 gram suiker
  • 0,5 citroen
  • 1 ei

Extra nodig

  • Hakmolentje
  • Plasticfolie

Bereiding amandelspijs

Doe de amandelen, suiker en citroenrasp in de hakmolen en maal fijn. Voeg het ei toe en mix verder tot een samenhangend geheel. Doe de amandelspijs in wat plastic folie en laat even rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de Zwitserse room.

Ingrediënten Zwitserse room

Voor de banketbakkersroom

  • 500 gram melk
  • 50 gram suiker
  • 50 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje

Voor de Zwitserse room

  • 250 gram slagroom
  • 20 gram suiker
  • 500 gram banketbakkersroom, afgekoeld

Extra nodig

  • Steelpan
  • Hittebestendige spatel
  • Plaatje of diep bord
  • Plasticfolie
  • Keukenmachine met garde

Bereiding banketbakkersroom

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een scheut warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.

Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten goed doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot gebruik. Giet de room op een plaatje of in een diep bord om het proces te versnellen en dek af met plastic om velvorming te voorkomen. Verwijder het vanillestokje pas op het moment dat je de room verder gaat verwerken.

Bereiding Zwitserse room

Klop de slagroom lobbig met de suiker. Roer de banketbakkersroom los. Spatel rustig de lobbige slagroom erdoorheen tot een homogene Zwitserse room.

Semla broodjes opbouwen

Snijd de briochebroodjes horizontaal door en schep op de onderste helft een beetje amandelspijs. Vul aan met de Zwitserse room. Leg de bovenkant van het broodje erop en strooi er wat poedersuiker overheen. Geniet van uw semla lekkernij!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie