Uien snijden

Uien snijden zonder te huilen? Zo lukt het

Uien zijn heerlijke smaakmakers en staan in veel recepten op de ingrediëntenlijst. Maar het snijden van uien zorgt bij menigeen voor prikkende en tranende ogen. Waarom moeten we eigenlijk huilen en is er iets aan te doen?

Zwavel

De ui, ook wel ajuin of siepel genoemd, is een veel gebruikte groente. Ze hebben rauw een heel sterke geur die vermindert bij verhitting. Zodra we het mes in de ui zetten, komen er enzymen en gassen vrij. Tijdens dat proces worden er zwavelverbindingen gevormd en kom het gas propaanthial-S-oxide vrij. En als dat gas irriteert onze oogzenuwen waardoor we gaan tranen. Op zich een goede reactie van onze ogen, maar wel een vervelende als u aan het snijden bent. Het belemmert het zicht en dat is niet handig met een mes in de handen.

Uien snijden (zonder tranen):

Dat het gas vrijkomt is niet te voorkomen, maar er zijn wel manieren om het tranen te voorkomen. Hieronder een aantal tips.

 • Leg de uien voor u ze snijdt een tijdje in de koelkast of vriezer. De kou zorgt dat er minder gas vrijkomt.
 • Adem tijdens het snijden door de mond en niet door de neus. In de mond wordt de zwavel afgebroken door het vocht in onze mond. Helemaal goed om van tevoren een glas water te drinken, dan is de mond goed vochtig.
 • Gebruik een scherp mes. Met een scherp mes glijdt u beter door de ui en snijdt u minder stuk van de ui en komen er dus ook minder gassen vrij. Maak het mes daarnaast vochtig, dat breekt het gas.
 • Niet alleen het mes vochtig maken helpt, ook de handen en polsen voor het snijden nat maken helpt.
 • Snijd de uien naast een pan kokend water. De gassen gaan naar het vocht wat van de pan afkomt. U zou ook de kraan kunnen laten lopen, maar dat is zonde van al het water.
 • Misschien niet heel voor de hand liggend, maar een brandende kaars kan ook verlichting geven. De zwavel wordt door de kaars opgebrand voor het onze ogen bereikt.
Uiengeur aan de handen
Lees ook: Uiengeur aan de handen? Zo verwijdert u dat

Verschil met rode ui of sjalot?

De rode ui en sjalot zijn beide uien. De rode is wat sterker van smaak dan de gewone. De sjalot is doorgaans wat milder, zoeter van smaak. De verwerking van de uien is hetzelfde. Dus ook bij het snijden van de rode ui of de sjalot, kan het leiden tot tranen. Hanteer dezelfde tips als bij de gewone ui.

Goed nieuws: de traanloze ui

Voor de ui liefhebber die niet meer wil huilen is er goed nieuws. Volgens het AD is er in Amerika een oplossing gevonden: de sunions. De uien zijn het resultaat van 30 jaar onderzoek door 2 grote Amerikaanse bedrijven die uien telen. Er is een nieuwe ui ontwikkeld via een volledig natuurlijk kruisingsprogramma, dus niet genetisch gemodificeerd. In Amerika zijn ze al te koop. In Groot-Brittannië zijn ze vanaf 18 januari 2022 in diverse winkels te koop. Of ze binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar zijn, is nog niet bekend.

(Bron: 24Kitchen, AD, Kookidee, Brendakookt)

Geef een reactie

Reacties (3)

  margentiss says:

  Een klein zwembrilletje werkt perfect

  Paulus van Dongen says:

  goede morgen, wat ook heel goed helpt tegen tranende ogen bij het uien snijden, is een slokje water in je mond houden terwijl je ze snijdt. simpel en zeer doeltreffend.
  Met vriendelijke groet, Paul van Dongen

  Reurle says:

  Door een grote theelepel in je mond te doen, tranen je ogen ook niet meer