Tortilla’s met pulled pork, guacamole en maïs

Ingrediënten:

Voor de pulled pork:

  • 2 kilo varkensprocureur (varkensschouder)
  • 2 deciliter appelsap
  • tortilla’s of broodjes
  • olijfolie

Voor de guacamole:

  • 3 rijpe avocado’s
  • 3 eetlepels limoensap
  • 1 rode peper (zonder pitjes)
  • 1 eetlepel gehakte vese koriander
  • 1 gedroogde tomaat
  • bosuitjes
  • peper en zout naar smaak

Voor de geroosterde maïs:

  • maïskolven in schil
  • zout
  • suiker
  • olijfolie
  • fleur de sel

Voor de tortilla’s (recept van Mary Escudero):

  • 4 kopjes meel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels reuzel
  • 1, 5 kopje water

Bereiding:

Van de pulled pork:

  • Smeer de procureur in met olijfolie en 4 eetlepels Mexicaansekruidenrub
  • Maak de wash (dit kan ook van tevoren) door 180 mililiter appelsap, 60 mililiter olijfolie en 2 eetlepels Mexicaanserub te mengen
  • Zorg voor voldoende kolen in de Big Green Egg met een temperatuur van tussen de 90-110 graden Plaats de plate setter net onder het rooster en zet daar een lekbak in met wat water
  • Leg de procureur in het Big Green Egg. Gebruik een kernthermometer en heb geduld. Houd de temperatuur in de gaten
  • Breng na een uur of 5-6 de wash aan met een kwast. Herhaal dit regelmatig
  • Wanneer het vlees op 90 graden kerntemperatuur is (kan gerust 10-15 uur duren afhankelijk van het gewicht van het vlees) kan het vlees eraf. De zwarte korst is normaal en het lekkerste stukje van het vlees
  • Laat nog een uur rusten ingepakt in aluminiumfolie. Trek na een uur rusten de procureur uit elkaar. Doe dit met 2 vorkgen

Van de guacamole:

  • Maak de avocado’s schoon en verwijder de pit
  • Prak de avocado’s grof en meng de koriander, stukjes tomaat en fijngehakte pepers erdoor. Maak op smaak met limoensap, peper en zout
  • Strooi op het laatst de schuin gesneden verse bosuitjes erover

Van de geroosterde maïs:

  • Kook de maïs met zijn eigen schil in water met wat zout en suiker in 30 minuten gaar. Laat ze in het vocht afkoelen
  • Smeer de kolven in met olijfolie en leg ze op de grill
  • Laat ze nog een half uur roosteren in het eigen blad. Pel vervolgens de kolven en snijd de maïs eraf. De maïs nazouten met Fleur de Sel

Van de torilla’s:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Meng het meel, zout en bakpoeder in een kom totdat er kruimels ontstaan. Voeg vervolgens het water toe en meng totdat het een massa wordt
  • Leg de mix op een bebloemde ondergrond en kneed het tot een elastisch deeg
  • Verdeel het deeg in 24 balletjes van dezelfde grote
  • Rol de bolletjes uit en bak ze in de oven op 200 graden totdat ze opbollen en goudbruin zijn
  • Leg ze onder een doek zodat ze warm blijven

Serveren:

  • Smeer de tortilla’s in met zure room, dungesneden little gem sla ertussen, de pulled pork en royaal guacamole en geroosterde maïs.

(Bron: Ruud Jansen)

Geef een reactie