Een hand met een trosje tomaten.

Tomaten sneller laten rijpen? Dat kan met deze trucjes

Zijn de tomaten die u in de supermarkt heeft gekocht nog niet helemaal rijp? Of heeft u een eigen tomatenplantje in de tuin staan en willen ze maar niet mooi rood worden? Geen nood, er zijn een paar trucjes om tomaten sneller te laten rijpen.

Rijpe tomaten zijn het lekkerst

Tomaten zijn het lekkerst als ze goed rijp zijn. Vaak is dit te zien aan de mooie rode kleur, al zijn er ook versies die groen blijven. Degene die in de supermarkt liggen, zijn al op tijd geplukt om in de winkel rijp te zijn. Maar het kan gebeuren dat ze nog niet allemaal even rijp zijn. U kunt ze dan een handje helpen. En wanneer het buiten te koud is (vooral richting het najaar) en u in de moestuin een tomatenplant heeft staan, willen ze niet altijd meer verder rijpen. Deze tips helpen dan ook.

Leg een banaan bij de tomaten

Om tomaten te rijpen (en dus de rode kleur te geven), hebben ze ethyleen nodig. Van nature heeft een tomaat dit, maar om het proces te versnellen kunt u er een banaan, appel, kiwi, peer of avocado bijleggen. Deze groente- en fruitsoorten bevatten zelf al veel ethyleen. Als ze naast andere groenten en fruit liggen, geven ze dat stofje door.

Stop ze in een afgesloten zak of een kistje

Door de tomaten in een papieren zak of plastic zak met een paar gaatjes te stoppen, rijpen ze ook sneller. De zak houdt het ethyleen vast, waardoor het rijpingsproces versneld wordt. En wanneer ook dat nog niet snel genoeg gaat, kan hier nog een banaan aan toegevoegd worden.

Wanneer uw tomatenplantje in het najaar niet meer goed wil groeien, kunt u ook trosjes in een houten kistje leggen en daar een banaan bij stoppen. Dek het kistje af met een krant en zet het binnen. Het rijpingsproces is dan nog zo’n 1 tot 1,5 week.

In het zonnetje zetten

En als laatste, het klinkt eigenlijk heel logisch: geef de tomaten nog wat extra zon. Want door de zon rijpen tomaten aan de plant. Door ze in de vensterbank in de zon te zetten of op een andere plek met veel licht, zullen ze ook binnen een paar dagen rijp zijn. Maar wanneer het een regenachtige periode is met weinig zon, werken de andere trucjes ook.

Recepten met tomaten

Zijn de tomaten goed rijp geworden? Dan kunt u ze lekker gaan eten. Nog inspiratie nodig waar u tomaat in kunt verwerken? Neem eens een kijkje op onze receptenpagina.

(Bron: Culy, Moestuinweetjes, VTM Koken. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie