mosselen

Thaise mosselen van Bénine Bijleveld

Toen er bij Bénine Bijleveld een gluten intolerantie werd ontdekt, moest het roer om. Voortaan moet elke verpakking volledig uitgeplozen worden en is eten niet meer vanzelfsprekend. Wanneer Bénine merkt dat mensen lacherig reageren als zij vraagt om glutenvrij eten, en dus vaak onwetend zijn als het gaat om glutenvrij eten, gaat ze aan de slag en verdiept zich in eten zonder gluten. Als die kennis heeft zij verzameld in een boek Foodtalk. Het staat boordevol glutenvrije recepten. In Tijd voor MAX maakt zij Thaise mosselen. Heerlijk met rijs, maar ook met een portie friet!

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 4 kilo mosselen
 • 2 tenen knoflook, schoongemaakt
 • 8 centimeter gember
 • 400 milliliter kokosmelk
 • 2 theelepel chilipoeder
 • 4 eetlepel vissaus
 • 4 eetlepel glutenvrije sojasaus
 • 2 limoenen
 • 2 preien
 • 5 gram koriander

Bereidingswijze:

Begin met het wassen en controleren van de mosselen. Spoel ze goed om en kijk vervolgens welke mosselen nog openstaan. Schelpen die na er een tikje op te hebben gegeven niet opengaan, mag u weggooien. Die zijn niet meer goed. Verzamel alle goede mosselen in een schaal.

Snijd de knoflook en gember in stukjes. Zet een hapjespan op het vuur met zonnebloemolie en bak hierin de knoflook en gember. Voeg na enkele minuten de kokosmelk, chilipoeder, vissaus en sojasaus toe. Breng de saus aan de kook. Pers de limoenen uit en voeg dit toe aan de pan.

Snijd daarna de prei in ringen, was het zand eruit en voeg het toe aan de saus. Kook 2 minuten mee. Schep de mosselen door de saus. Leg een deksel op de pan en laat circa 8 minuten koken zodat alle mosselen open gaan staan.

Bij het uit serveren van de mosselen, doe je er een plukje koriander erbij. Serveer de mosselen met geurig basmati rijst of een Oosterse salade.

(Bron: Bénine Bijleveld)

Geef een antwoord

Reactie

 1. danielmclion says:

  OW! Wat een pijnlijke fout! Mosselen die na tikken of knijpen open blijven staan resp. zich niet sluiten zijn dood en moeten weggegooid worden!!! Omgekeerde van in het recept!
  Over het recept: je kan alle groenten gebruiken hoewel selderie en ui de beste basis is. Je kan (winter) peen in dunne plakjes (maakt ze iets zoeter) e/o een blikje geschilde tomaten e/o courgette met bijv Provençaalse kruiden of met gember, citroengras, koreander, rode curry om het Thais te maken. Prei is echter absoluut taboe! Prei bevat een enziem dat eiwit afbreekt. En mosselen zijn behalve water eiwitten. Mosselen koken met prei geeft slijmerige mosselen! De beste dipsaus (Antwerpse) is theelepel mosterd verdund met veel azijn. Waarom? Mosselen zijn dus een enorme hoop eiwitten die relatief zwaar verteerbaar zijn. Azijn helpt de eiwitten af te breken. 🙂 Alleen bij Thaise /oosterse mosselen is mayonaise verdund met wat van het kookvocht en limoensap beter. 🙂 Jammer dat er geen foto’s aangehangen kunnen worden. Mosselen Chez Daniel zijn in Bijlmer Oost “wereldberoemd” ! 🙂