Suikerbrood van Sarena

Denkt u aan Friesland, dan denkt u misschien ook wel aan Fries suikerbrood. Sarena maakt haar eigen versie van deze overheerlijke lekkernij: met sinaasappel.

Ingrediënten:

Van het deeg

  • 7 gram instant gist
  • 2 theelepel fijne kristalsuiker
  • 350 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 150 milliliter volle melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 75 gram roomboter
  • 1 ei (om te bestrijken)

Vulling

  • 50 gram rietsuiker
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • rasp van ½ sinaasappel
  • rasp van ½ citroen
  • 30 gram roomboter
  • 100 gram parelsuiker

Bereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng de gist en de suiker door de bloem. Los het zout op in de melk en voeg dit toe aan de bloem. Voeg ook het ei en het vanille-extract toe en meng tot alle melk is opgenomen. Voeg de boter toe en kneed tot het een glad en soepel deeg is (10 minuten met de hand, 5 minuten met de machine).

Doe het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Laat het deeg op een warme en tochtvrije plek rijzen tot deze in volume verdubbeld is (duurt meestal een uur).

Verwarm de over voor op 200ºC .

Meng de rietsuiker met de kaneel en de sinaasappel- en citroenrasp. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca. 20×30 cm. Smeer de boter erover uit en bestrooi met het suikermengsel en de parelsuiker. Rol de lap langs de korte zijde op en snijd de rol in 8 plakken en zet deze rechtop in een ingevette bakvorm van ca. 24 centimeter. Dek de vorm af met plastic folie en laat het brood nogmaals 30 minuten rijzen.

Verwarm de over voor op 200ºC .

Bestrijk het brood met het losgeklopte ei en bak 30-35 min op 200ºC onderin de oven. Haal het brood na het bakken voorzichtig uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster.

(Bron: Sarena Solari)

Geef een reactie

Reacties (2)

    IngridV says:

    Sorry, maar nu moet ik toch even reageren op bovenstaand recept. Sarena geeft aan dat dit een eigen versie is maar dit is toch echt het oeroude recept van Zweedse kaneelbroodjes (kanelbullar) In mijn land Zweden wordt overigens ook vaak als extra toevoeging citroen of sinaasappel rasp gebruikt. .

      MAX Vandaag says:

      Beste IngridV, hartelijk bedankt voor uw reactie. Sarana is waarschijnlijk bekender met de Italiaanse dan de Zweedse keuken. : ) Ze heeft in elk geval haar eigen variant van
      Fries suikerbrood gemaakt.