Cola wordt ingeschonken in een glas.

Smaakt cola uit verschillende landen anders? We testen het!

Op het social medium-platform TikTok komen diverse filmpjes en onderwerpen voorbij. Van gekke dansjes, tot nieuwsvideo’s en vraagstukken die we allemaal weleens hebben. Zo stuitte de redactie van MAX Vandaag op een video waarin een vrouw 1 merk cola proeft, maar dan gemaakt in verschillende landen. Volgens haar smaken de drankjes uit elk land anders. Daar zijn we zelf ook wel benieuwd naar.

Blikjes drinken meenemen uit vakantielanden

Tijdens een vakantie naar verschillende landen in Europa, nemen we uit elk land 1 blikje Coca-Cola Zero mee. Want om dit merk gaat het in de video van de vrouw. En de redactieleden van MAX Vandaag zijn bereid om mee te proeven.

1 voor 1 de cola proeven

Het gaat om blikjes uit Oostenrijk, Italië, Duitsland en Nederland. Ze worden 1 voor 1 geproefd. Waar sommigen de verschillen minimaal vinden, proeven anderen toch zeker wisselende smaken. Zo wordt door een merendeel de cola uit Duitsland wat zoeter genoemd. Ook worden hier tonen van vanille geproefd.

De Nederlandse versie cola

De Nederlandse variant wordt ‘een beetje apart’ genoemd. Ook valt op dat deze iets anders smaakt dan de rest. Bij het merendeel staat deze niet op 1 als lekkerste smaak. Maar toch zijn er een paar die deze wel als beste uit de test laten komen.

‘Een beetje kindercola’

Het blikje met de Oostenrijkse versie wordt ook wel iets zoeter genoemd. Eén iemand noemt het zelfs ‘een beetje kindercola’. De Italiaanse drank heeft volgens een paar van ons meer smaak dan de Oostenrijkse.

Wereldwijd dezelfde processen en ingrediënten

Coca-Cola zegt zelf dat overal ter wereld dezelfde processen en dezelfde ingrediënten gebruikt worden. Wel gebruiken ze per land lokale ingrediënten, dus water uit het eigen land en ook suiker (van suikerbieten). Dat kan voor ‘subtiele’ smaakverschillen zorgen.

Onze conclusie

Wanneer u in het buitenland het drankje bestelt, zult u nauwelijks verschil proeven verwachten wij. Maar als de varianten na elkaar geproefd worden, zijn de kleine verschillen wel op te merken.

(Bron: Redactie MAX Vandaag, Coca-Cola Nederland. Foto: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie