Siu Mai dimsum

Ingrediënten (voor 25 stuks):

Voor het deeg:

  • 225 gram bloem
  • 60 gram aardappelzetmeel
  • 200 milliliter kokend water
  • 10 gram tapiocameel

Voor de vulling:

  • 250 gram gamba’s
  • 2 theelepel maizena
  • 200 gram varkensgehakt
  • 1 bosje bieslook
  • 1 bakje shiitake
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel shaoxing rijstwijn
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 1 centimeter verse gember
  • 0,5 wortel

Voor erbij:

  • 4 takjes koriander
  • 1 rode peper
  • chilisaus

Bereiding:

Van het deeg:
Meng de bloem met twee derde van het aardappelzetmeel en roer goed door. Voeg het water toe en roer met een houten lepel tot een glad, plakkerig deeg.

Voeg de rest van het aardappelzetmeel en het tapiocameel toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 8 minuten rusten.

Van de vulling:
Snijd de gamba’s in kleine stukjes en meng met de maïzena en het varkensgehakt.

Snijd de lente-ui en de shiitake in kleinestukjes en meng samen met de sojasaus, shaoxing rijstwijn en de poedersuiker door het gehakt.

Schil en snijd de gember fijn. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Meng de wortel en de gember door het gehakt. Als het gehakt te nat is, voeg dan een beetje maïzena toe. Het gehakt moet net droog genoeg zijn zodat u er makkelijk een bolletje van kunt draaien.

Van de dimsum:
Rol een slang van een gedeelte van het deeg en snijd in kleine stukjes van circa 1 centimeter. Plet de stukjes deeg en druk met een wrijvende beweging met een geolied paletmes tot een dun plakje.

Leg een beetje van de vulling in het midden van het deegplakje. Vouw de dimsum zo dat de bovenkant open blijft. Herhaal tot het deeg en vulling op zijn.

Vet eenstoommandje in met olie. Breng een pan water aan de kook en stoom de dimsum circa 10 minuten in het stoommandje tot ze gaar zijn. In de stoomoven duurt dit circa 7 minuten.

Serveer de dimsum met de koriander, rode peper en chilisaus.

(Bron: Danny Jansen)

Geef een reactie