Is chocola verslavend?

Showcolade-feitje: is chocola verslavend?

In het MAX-programma Showcolade worden kijkers verrast met de ambacht van de chocoladekunst. Want welke objecten zijn echt en welke van chocola? Onder leiding van Edsilia Rombley proberen teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis dit, samen met hun teamleden, te achterhalen. Maar over chocolade doen ook veel feiten en fabels de ronde. Wij zoeken er een aantal voor u uit. Deze keer: is chocola verslavend?

Iedereen die van chocola houdt kent wellicht de onbedwingbare behoefte om niet een stukje, maar de hele reep op te eten. Maar komt die behoefte omdat het verslavend is, of gewoon lekker?

Chocola is niet verslavend

In chocolade zitten verschillende stofjes die een verslavende werking kunnen hebben. Er zit zelfs een stof die verwant is aan cannabis. Maar er zit maar zo weinig van die stoffen in chocolade, dat u tientallen kilo’s pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect te ervaren.

Gevoel van verslaving

U kunt wel het gevoel hebben dat u verslaafd bent aan chocolade. Veel mensen hebben het idee elke dag chocolade ‘nodig’ te hebben. En dat is op zich niet vreemd, het smaakt heerlijk zoet en geeft een fijn mondgevoel. Maar verslavend is het dus niet.

Het programma Showcolade is te zien op zondag 23 mei 2021 om 20.25 uur op NPO 1. 

Geef een antwoord