Een shakshuka met ei en gehaktballen van Mounir Toub.

Shakshuka van Mounir Toub

Shakshuka is met vele ingrediënten te bereiden. U kunt eindeloos variëren. Toen Mounir Toub vroeger met zijn ouders en broers op vakantie ging naar Marokko, maakte zijn moeder dit gerecht altijd op een parkeerplaats, achter de auto, tijdens een rustmoment. Het is een gerecht wat met weinig tijd gemaakt kan worden, maar toch ook lekker is. Mounir maakt nu een variant met gehaktballetjes. Voor een vegetarische variant kan het gehakt weggelaten worden.

Ingrediënten, voor 4 personen:

  • 100 gram sjalotjes
  • 1 bos koriander
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 6 tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • zout
  • versgemalen peper
  • 3 eieren

Bereidingswijze shakshuka

Bereiding gehaktballen

Pel en snipper de sjalotjes. Pluk de koriander en hak fijn. Meng het gehakt met het ei, de mosterd, het gemberpoeder, paprikapoeder, de sjalotjes en de helft van de koriander en draai mooie gehaktballetjes van circa 3 centimeter.

Bereiding shakshuka

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen. Snijd de tomaten in gelijkmatige blokjes. Bewaar ook het vocht en de zaadjes, want daar zit veel smaak in en dat kunnen we natuurlijk goed gebruiken!

Snijd de rode ui in halve ringen. Plaats een tajine met een warmteverdeler eronder op het vuur en verwarm hierin de olijfolie. Bak de rode uien en de gehaktballetjes op zacht vuur in de tajine. Als de gehaktballen mooi goudbruin zijn, schep je de tomatenpuree erbij en bak je deze 2 minuten mee. Voeg de tomaten bij de gehaktballen en breng aan de kook. Breng op smaak met gemberpoeder, zout en versgemalen peper en gaar op zacht vuur met het deksel op de tajine in circa 12 minuten.

Maak met een lepel 3 kuiltjes en breek daarboven de eieren en gaar met het deksel op de tajine circa 7 minuten op zacht vuur. Een minuut voor serveren verdeel je de rest van de koriander over het gerecht.

Tips: wilt u de shakshuka pittiger maken, doe dan een beetje chilivlokken door het gehakt. Lekker met Marokkaans brood om mee te dippen.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina. 

(Bron en foto: Mounir Toub)

Geef een reactie