Bastilla met vis en zeevruchten.

Bastilla met vis van Mounir Toub

Een bastilla is een Marokkaanse hartige gevulde taart. Het kan gemaakt worden met warqadeeg of met filodeeg. Warqadeeg is nog fijner dan filodeeg. Meestal wordt het gevuld met duif of kip. Maar een vulling met vis of zeevruchten kan ook. Mounir Toub maakt een versie met vis!

Nog een tip van Mounir: eet de bastilla met uw handen, dan kunt u optimaal genieten van het koningsmaal. En wie wat minder pittig wilt eten of als er (klein)kinderen mee-eten, kunnen de harissa of ras el hanout kruiden weggelaten worden. Volgens Mounir is het dan nog steeds erg lekker!

Ingrediënten, voor 6 personen:

Vulling

  • 250 gram glasmie
  • 2 eetlepels ras el hanout
  • 1 eetlepel harissa
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ingelegde citroen
  • 1 citroen
  • 1/4 bos koriander
  • zonnebloemolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 250 gram gemengde zeevruchten
  • 200 gram kabeljauwfilets (zonder vel)
  • zout en versgemalen peper

Rest van de ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 50 milliliter zonnebloemolie
  • 1 pak filodeeg

Bereiding bastilla

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Doe voor de vulling de glasmie, ras el hanout en 1 eetlepel harissa in een ruime kom en overgiet met kokendheet water. Laat de glasmie 10 minuten afgedekt weken en laat vervolgens uitlekken.

Pel en snipper de uien. Pel de teentjes knoflook en snijd fijn. Snijd de schil van de ingelegde citroen in dunne reepjes. Pers het sap uit de citroen. Pluk de koriander en hak fijn. Verwarm een beetje zonnebloemolie in een pan en fruit de uien en knoflook 4 minuten op laag vuur.

Voeg 1 eetlepel harissa en het paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee. Blus af met het citroensap, voeg de ingelegde citroen en zeevruchten toe en bak circa 4 minuten. Voeg de kabeljauwfilets toe en bak 1 minuut mee. Meng de koriander erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Laat het geheel afkoelen.

Opbouw bastilla

Smelt de boter en giet de olie erbij. Smeer een vel filodeeg in met het boter-oliemengsel en leg er nog een vel filodeeg op. Herhaal dit tot u 4 vellen op elkaar heeft. Meng de geweekte, uitgelekte glasmie met de zeevruchten en kabeljauw en leg dit in het midden van het met boter-oliemengsel besmeerde filodeeg. Vouw nu de zijkanten naar binnen en smeer ook de zijkanten in met het boter-oliemengsel.

Als het zeevruchtenmengsel goed ingepakt is, draai je de bastilla om en plaats je de gevouwen kant op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm nu de bastilla tot een mooie ronde vorm en smeer de bovenkant van de bastilla ook weer in met het boter-oliemengsel. Bak de bastilla in 20 minuten goudbruin en krokant in de oven.

Tip: serveer direct, dan is het filodeeg nog lekker krokant.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina. 

(Bron en foto: Mounir Toub)

Geef een reactie