schorseneer

Schorseneer: van keukenmeidenverdriet naar etersblijdschap!

Geitenbaard, zwarte oesterplant, addergras, zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, armeluisasperge, winterasperge… zoveel namen voor zo’n ondergewaardeerde (vergeten) groente, het meest bekend als: schorseneer. Emina Zorlak legt uit daarom deze groente absoluut de moeite waard is.

Schoonmaakimago

Dat het niet een populaire groente is komt vanwege het slechte schoonmaakimago; modderig, plakkerig en ze verkleuren snel. We zijn zo bang gemaakt door het verdriet van die keukenmeiden, dat we het zelf blijkbaar niet meer aandurven. Maar de angst is groter geworden dan de daad zelf: gewoon met een dunschiller onder de kraan, waardoor het zand direct wegspoelt en het plakkerige sap niet aan je handen blijft kleven. En de truc tegen het verkleuren geef ik in het recept hieronder.

Goedkopere asperge

Sommigen vinden ze naar oesters smaken, vandaar de naam “zwarte oesterplant”, maar de grootste smaakovereenkomst is met de witte asperges, hoewel de prijs vele malen aantrekkelijker is: gemiddeld 3 euro per kilo versus gemiddeld 14 euro per kilo. Ze zijn heerlijk nootachtig en ik zou zeggen: deze groente vergeten betekent jezelf blijdschap ontnemen.

Omdat dit de laatste maand is van de winterasperge, is het de perfecte tijd om er eens extra van te genieten. Hierbij een recept om het armeluisaspergeseizoen af te sluiten, voordat we ons tegoed doen aan de kostbare variant.

Schorsenerensoep met gebakken oesterzwammen en peterselie-hazelnotenolie

Ingrediënten (2 personen):

 • 500 gram schorseneren
 • 1 uitje
 • Olijfolie
 • 500 milliliter water
 • 1 groentebouillonblokje
 • 150 gram oesterzwammen
 • Peper en zout
 •  Half bosje peterselie
 • 30 gram hazelnoten
 • Extra nodig: citroen, hakmolen, staafmixer

Bereidingswijze:

Doe koud water met wat citroensap in een kom. Zo zorg je ervoor dat de schorseneren niet verkleuren.

Schil met de dunschiller de schorseneren onder een koude kraan om plakkerige handen te voorkomen. Snijd ze in stukken en leg ze direct in de kom met koud water en citroensap.

Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de schorseneren toe en bak circa 1 minuut mee.

Schenk het water in de pan en verkruimel er het bouillonblokje boven. Kook circa 15 minuten.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en scheur de oesterzwammen boven de pan. Bak ze in circa 5 minuten op hoog vuurgoudbruin en krokant. Breng op smaak met peper en zout.

Hak de peterselie en de hazelnoten grof. Doe ze in de hakmolen of hoge maatbeker en mix met een flinke scheut olie tot smeuïge substantie. Breng op smaak met peper en zout.

Pureer de soep met de staafmixer glad. Verdeel de soep over borden en bestrooi met de gebakken oesterzwammen. Lepel er wat van de peterselie-hazelnotenolie.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

  Rientje says:

  Schoonmaken doe ik, eerst zand afspoelen, in stukjes snijden en dan koken net zoals bieten. Als ze gaar zijn en even afgekoeld, kan je de schil er heel gemakkelijk afpellen. Geen zwarte plakvingers.