Sachertorte van Menno

Ingrediënten:

  • 7 eidooiers
  • 150 gram zachte roomboter
  • 125 gram poedersuiker
  • 200 gram pure chocolade
  • 1 theelepel vanille extract
  • 7 eiwitten
  • 125 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • 150 gram bloem
  • 200 gram abrikozen jam
  • rum
  • slagroom voor decoratie

Voor het glazuur:

  • 200 gram pure chocolade
  • 250 gram kristalsuiker
  • 170 milliliter water

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 C graden Celsius. Smeer een bakblik van 24 cm in met boter en bestuif met wat bloem.

Smelt de chocolade in een hitte bestendige schaal of kom boven zacht kokend water en zet dit dan opzij.

Klop ondertussen de roomboter samen op met de poedersuiker en vanille-extract totdat het licht en luchtig is geworden. Klop één voor één de eidooiers erdoorheen.

Klop de eiwitten op samen met het zout. Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe als het begint te schuimen. Klop dan de eiwitten op tot er stijve pieken ontstaan.

Klop de gesmolten chocolade in het eidooiermengsel. Zeef de bloem en vouw dan in twee delen eerst de eiwitten toe en daarna de bloem en blijf voorzichtig vouwen totdat er geen eiwit of bloem meer zichtbaar is. Giet dit in de bakvorm en bak dit in de voorverwarmde oven 45 – 55 minuten totdat er een saté prikker schoon uit het midden van de cake komt.

Laat de cake 10 minuten afkoelen en verwijder hem dan uit de vorm. Laat de cake daarna omgedraaid verder afkoelen zodat de hij een platte boven en onderkant krijgt om de cake te glazuren.

Verwarm de abrikozen jam licht in een pannetje totdat deze glad is en giet hierin een scheutje rum. Snijd de cake door de helft over de lengte. Smeer abrikozen jam over de laag cake en plaats de bovenkant er weer op. Smeer de boven- en zijkanten helemaal in met een laagje abrikozen jam.

Van de glazuur:
Breek de chocolade in kleine stukjes. Verwarm het water met de suiker voor een aantal minuten en roer totdat de suiker is opgelost. Giet in een schaaltje en laat afkoelen totdat het warm genoeg is om aan te raken ongeveer lichaamstemperatuur. Voeg de chocolade eraan toe en roer net zo lang door totdat de chocolade geheel is gesmolten.

Plaats de taart op een rooster die op een bakplaat staat zodat de chocolade kan worden opgevangen. Giet de glazuur snel en in één keer over de taart heen en verspreid de chocolade over de bovenkant van de taart en over de zijkant heen en verspreid de chocolade met een palet mes.

Laat de cake drogen op kamer temperatuur. Serveer met opgeklopte room.

(Bron: Menno de Koning)

Geef een reactie