Rendang Padang

Ingrediënten (voor 4 personen):

Rendang Padang

  • 500 gram mager rundvlees
  • 1 serehstengel
  • 5 eetlepels plantaardige olie
  • 2 milliliter santen/kokosmelk
  • 4 daun jeruk
  • 1 daun koenjit
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel tamarindepulp
  • zout

 Kruidenpasta

  • 2 theelepels ketoembar
  • 1 theelepels jinten
  • 5 kruidnagels
  • 3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 21 verse rawits
  • 1 schijfje jahe van ca. 3 centimeter
  • 1 schijfje koenjit van ca. 2 centimeter
  • 1 schijfje laos van ca. 3 centimeter

 Sambal goreng boontjes

  • 500 gram sperziebonen
  • 1 middelgrote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • stukje laos van 2 cm
  • 1 stengel sereh
  • 2-3 eetlepels plantaardige olie
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels trassi bakar
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 salamblad
  • 2 deciliter santen/kokosmelk
  • zout

Bereiding:

Rendang Padang
Wrijf voor de kruidenpasta de ketoembar, jinten en kruidnagels in een cobek (een vijzel) fijn.

Voeg de schoongemaakte en fijngesneden sjalotjes, knoflook, rawits, jahe, koenjit en laos toe en wrijf alles fijn.

Snijd het vlees in plakjes van circa 4×4 cm.

Knip het bovenste deel van de serehstengel, kneus en knoop de stengel.

Bak het vlees aan.

Vermeng de kruidenpasta met de santen (kokos) en voeg de sereh, de daun jeruk, de daun koenjit en het kaneelstokje toe. Voeg dit toe aan het vlees in de pan. Laat dit enige tijd sudderen.

Verwijder het kaneelstokje. Voeg de tamarinde en zout naar smaak toe. Laat dit op een laag vuur circa 3 uur sudderen. Schep het regelmatig om.

Sambal goreng boontjes
Dop de sperziebonen, was ze en snijd ze in de lengte doormidden.

Pel de ui en de knoflook en schil de laos; snijd alles ragfijn. Knip het bovenste deel van de sereh, kneus en knoop de stengel.

Verhit een wadjan (wok) op hoog vuur en doe de olie erin. Draai het vuur iets lager en fruit ui en knoflook 5 minuten, voeg laos, sereh, sambal en trassi toe en fruit nog 5 minuten.

Bak de tomatenpuree met de boemboe mee, voeg de sperziebonen, het salamblad, de santen en zout naar smaak toe en laat de boontjes in circa 10 minuten gaar stoven.

(Bron: Lonny Gerungan)

Geef een reactie

Reactie

    ankethea_dijkman says:

    Lijkt me een heerlijke rendang met verse kruiden!

    Ik lees in het recept 2 milliliter santen/kokosmelk. Is dat wel correct?
    In het filmpje op Youtube met Lonny Gerungan zie ik dat er vermoedelijk 2 liter kokosmelk in gaat.