Ratatouille

Ratatouille uit de oven van Karin Luiten

Karin Luiten (Koken met Karin) wil laten zien dat u ook heerlijk gezond kunt koken met kliekjes en seizoensgroenten en hoe u bewust boodschappen kunt doen om verspilling tegen te gaan. Ratatouille is heel makkelijk te maken als u nog wat groenten in de koelkast heeft liggen. U kunt paprika, aubergine en cougette snijden en in de oven zetten. En als u extra veel heeft of er wat anders mee wilt maken kan dat ook makkelijk. Zo kunt u er bijvoorbeeld een humus van maken, dan hoeft u het alleen te pureren. Of een Shakshuka, een Israelisch gerecht waarbij u de ratatouille in de pan doet, verwarmt en een kuiltje maakt waarin u een eitje breekt. Heerlijk!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kleine groene courgette
  • 1 kleine gele courgette
  • 2 rode paprika’s
  • 1 gele paprika
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 250 g kerstomaatjes
  • paar takken verse rozemarijn & tijm
  • 1 knoflookteen
  • scheut olijfolie
  • zout en peper uit de molen

Bereidingswijze:

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de courgette en aubergine eerst in vingerdikke plakken, daarna in vieren.
Snij de paprika in forse vierkantjes.
Snij de ui in ringen en hak de knoflook fijn.
Doe alles in een grote ingevette braadslee of op een met bakpapier beklede bakplaat. Ja, het is een enorme berg, maar het slinkt!
Ris de blaadjes rozemarijn en tijm van de takjes. Hak de rozemarijn iets fijner.
Strooi erover, samen met royaal zout en peper. Schenk er een flinke scheut olijfolie over en hussel.
Zet ± 45 minuten in de oven, met de kookwekker op 30 minuten. Schep tussentijds een keer om.
Voeg als de wekker gaat de kerstomaatjes toe, geef de boel dan nog een kwartier.
Serveren: Warm of lauwwarm of op kamertemperatuur.

Volgens de traditionele versie moet u alle groenten afzonderlijk bakken in pannen, maar Karin doet alles gewoon bij elkaar in de oven. Door de hoge temperatuur komt het zoete van de groente extra naar boven.

Kliekje?

De hoeveelheden voor dit recept zijn bewust aan de royale kant, want er zijn namelijk volop kliekjesmogelijkheden. Karin geeft 2 voorbeelden:

  • Hummus: pureer wat ratatouille samen met een klein blikje kikkererwten met de staafmixer of in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper en kappertjes. Lekker met toastjes.
  • Shakshuka: pureer de ratatouille met de staafmixer voor een kwart, zodat het lekker smeuïg is, maar nog wel met stukken groente. Verwarm in een koekenpan tot het goed heet is. Maak met een lepel één of meerdere holletjes en breek boven elk een ei. Laat met deksel op de pan in ± 10 minuten stollen. Serveer met wat gehakte peterselie of koriander en lekker brood.

(Bron: Slim zónder pakjes & zakjes/Karin Luiten)

Geef een reactie