Ratatouille

Ratatouille met oesterzwammen van Rudolph van Veen

Rudolf van Veen is ambassadeur voor de Nierstichting en wil in het thema Dag tegen zout laten zien dat er echt niet veel zout nodig is om gerechten smakelijk te maken en dat er vele alternatieven zijn voor zout. Met zijn recept voor ratatouille met oesterzwammen maakt hij met simpele handelingen en aanpassingen het verschil in smaak, met extra aandacht voor kruiden.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800 g oesterzwammen
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 zoete aardappels
  • 2 groene courgettes
  • 2 gele courgettes
  • 10 tomaten
  • 1 bosje tijm
  • 1 bosje rozemarijn
  • olijfolie extra vierge
  • 2 bosjes basilicum
  • 200 g rucola

Extra nodig:

  • ovenschaal

Bereidingswijze (bereiden ca. 20 minuten + 25 minuten oventijd):

Verwarm de oven voor op 200 °C. Scheur de oesterzwammen in stukken. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Ris de tijm en de rozemarijn en hak deze kruiden fijn. Verdeel de oesterzwammen, uien en de knoflook over een bakplaat met bakpapier. Strooi de helft van de tijm en rozemarijn eroverheen en besprenkel met een beetje olie. Bak de groenten circa 15 minuten in de oven. Snijd de zoete aardappels in kleine blokjes. Snijd de courgettes en de tomaten in plakjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak en bak de zoete aardappels circa 4 minuten. Breng op smaak met peper en schep de oesterzwammen en de zoete aardappel in een ovenschaal. Pluk de basilicum. Leg op de gebakken groenten om en om plakjes courgette, tomaat en blaadjes basilicum. Bestrooi het geheel met de rest van de tijm en rozemarijn. Besprenkel met de rest van de olie. Bak de ratatouille circa 25 minuten in de oven. Garneer met een toef rucola.

(Bron: Rudolph van Veen)

Geef een reactie