Petits farcis van Karin Luiten

In het nieuwe kookboek van Karin Luiten, De makkelijke Franse keuken, stort zij zich volledig op de Franse keuken. Uit het boek maakt ze petit farcis, kleine gevulde groenten, een typisch Mediterraans gerecht. Meestal worden ze gevuld met gehakt, maar in vaak ook met worstenvlees wat in Frankrijk gewoon kant-en-klaar in de schappen ligt. Maar u kunt er ook saucijsjes (verse worst) voor open snijden en gebruiken.

Ingrediënten (voor 4-6 personen:

  • 400 gram saucijzen (ongeveer 4 stuks)
  • 4 flinke rode uien
  • 2 courgettes (liefst een gele en een groene)
  • 2 kleine paprika’s
  • 4 grote tomaten
  • 6 ansjovisfilets
  • 2 knoflooktenen
  • 1 groot ei
  • 4 ‘oude’ boterhammen
  • scheut melk
  • 2 volle theelepels herbes de Provence
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Scheur het brood, zonder korst, in stukken en overgiet met wat melk.

Snijd het kapje van de uien, pel de schil er voorzichtig af en kook ze 10 minuten voor in kokend water met wat zout. Laat uitlekken en iets afkoelen. Hol ze dan met een scherp mesje uit tot u 1 à 2 rokken (lagen) overhoudt. Snipper de uitgesneden restjes ui fijn en fruit zachtjes in een scheut olijfolie in een koekenpan.

Snijd de courgettes elk in 4 gelijke stukken die rechtop kunnen staan. Hol met een theelepel uit tot bakjes. Hak het vruchtvlees fijn en doe bij de ui, samen met de ansjovis en de uitgeknepen knoflook. Fruit nog 3 minuten en laat dan het geheel wat afkoelen in een grote kom.

Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het kapje van de tomaten en hol ze uit (bewaar alleen de kapjes).

Wip het saucijzenvlees uit het velletje en doe bij de ui, plus het uitgeknepen brood, ei, herbes de Provence, zout en peper. Kneed goed door elkaar.

Zet alle groenten rechtop klem in een ingevette ovenschaal waar ze samen precies inpassen. Vul met het mengsel. Zet de kapjes van de uien en tomaten er weer op. Begiet alles met een beetje olijfolie.

Bak de petit farcis in 45 minuten op 180 graden tot alles goed gaar en zacht is. Serveer warm of op kamertemperatuur.

(Bron: De makkelijke Franse keuken van Karin Luiten)

Geef een reactie