Rabarber-grapefruit meringuetaart met basilicumbotercrème van Jip uit Heel Holland Bakt
Publicatiedatum: 13 november 2025
Jip verlaat als tweede de tent van Heel Holland Bakt. Het is de 100ste aflevering van het televisieprogramma. Deze rabarber-grapefruit meringue taart met basilicumbotercrème is de taart die hij maakte als auditie. Jip houdt zelf erg van grapefruit, dus die keuze was makkelijk gemaakt. In Tijd voor MAX laat hij zien hoe hij deze taart maakt.
Wilt u meer lezen over hoe Jip het vond om mee te doen aan Heel Holland Bakt? Een interview met hem staat op de website.
Ingrediënten
Bodem
- 250 gram bloem
- 170 gram koude ongezouten roomboter (in blokjes)
- 100 gram poedersuiker
- 0,5 ei, losgeklopt
- Snuf zout
Rabarber-grapefruitcompote
- 250 gram rabarber (in stukjes gesneden)
- 100 gram kristalsuiker
- 75 gram geleisuiker
- 50 ml vers grapefruitsap
- 1 grapefruit in blokjes gesneden van 0,5 cm
- 0,5 vanillestok
Basilicumbotercrème
- 500 gram volle melk
- 200 gram suiker
- 0,5 vanillestok
- 45 gram custardpoeder
- 2 eidooiers
- Snuf zout
- 300 gram ongezouten roomboter
- 1 flinke bos verse basilicumblaadjes
Italiaans schuim (meringue)
- 200 gram eiwit
- 75 gram poedersuiker
- 325 gram kristalsuiker
- 85 gram water
- Snuf zout
- Rasp van 0,5 grapefruit
Decoratie
- Dunne plakjes verse grapefruit
- Basilicumblaadjes (optioneel)
Benodigdheden
- Taartvorm van 20 centimeter (liefst met losse bodem)
- Steelpannetje
- Elektrische mixer
- Keukenweegschaal
- Suikerthermometer
- Spuitzak(ken) met spuitmond
- Gasbrander
- Zeef
Bereiding rabarber-grapefruit meringuetaart met basilicumbotercrème
Zoet korstdeeg
Meng bloem, poedersuiker en zout. Voeg boter toe en wrijf tot een kruimelig mengsel. Voeg het ei toe, kneed kort tot een samenhangend deeg. Wikkel in folie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Rol uit tot 3 millimeter dikte en bekleed de taartvorm. Prik gaatjes in de bodem en bak blind op 180 graden, 15 minuten. Verwijder de steunvulling en bak nog 10 minuten tot goudbruin. Laat afkoelen.
Rabarber-grapefruitcompote
Doe rabarber, suiker, geleisuiker, grapefruitsap en vanille in een pannetje. Breng zachtjes aan de kook en laat 10–15 minuten pruttelen tot de rabarber uiteenvalt. Voeg als het iets is afgekoeld de stukjes grapefruit toe. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Basilicumbotercrème
Pureer de basilicumblaadjes. Verwarm 400 milliliter melk met 50 gram suiker en de vanille, zodat in ieder geval de suiker oplost en de vanille zijn smaak mooi afgeeft. Laat niet koken.
Mix in een kom 100 milliliter melk met 50 gram suiker, 2 eidooiers, 45 gram custardpoeder en een beetje zout. Verwijder eventueel het vanillestokje uit de warme melk.
Voeg een 1/4 deel van de warme melk bij het koude mengsel en roer snel en goed door. Tot alles is 1 geheel is. Voeg het koude mengsel terug in de pan en blijf verwarmen. Zorg dat de banketbakkersroom de substantie heeft van dikke vla. Zeef dit en laat terug koelen tot kamertempratuur.
Mix vervolgens de boter met 100 gram suiker met de mixer tot dit luchtig is. Voeg hier de basilicumpuree aan toe en roer door. Voeg hier vervolgens de afgekoelde banketbakkersroom aan toe en roer door. Doe dit in een spuitzak en laat stevig worden in de koelkast.
Italiaans schuim (meringue)
Breng suiker en water aan de kook tot 121 graden. Begin intussen met het kloppen van de eiwitten met een beetje zout. Voeg als de pieken enigszins stijf zijn in delen de poedersuiker toe. Giet de hete siroop straalsgewijs bij de eiwitten en klop tot stijve, glanzende pieken. Mix hier vervolgens voorzichtig de zest van de grapefruit doorheen zonder dat de luchtigheid en stevigheid eruit gaat. Laat iets terugkoelen. Doe dit in een spuitzak met spuitmondje naar keuze.
Afwerking rabarber-grapefruit meringuetaart met basilicumbotercrème
Leg de taartbodem neer en doe een 1e dunne laag van de grapefruit rabarber compote erop. Spuit op deze laag vervolgens de basilicum botercrème zodat alles is bedenkt. Spuit er vervolgens het Italiaanse schuim rijkelijk op, dit wordt de bovenkant van de taart dus moet er mooi uit zien. Brand vervolgens met een brander het Italiaanse schuim mooi af. Versier de bovenkant met dunne plakjes grapefruit (vers of halfgedroogd).
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Jip. Foto: MAX/Elvin Boer)



