Quesadilla met mosselen van Bart van Olphen

n zijn nieuwste boek  – Het Zeeuwse Mossel Kookboek – laat Bart van Olphen zien hoeveel verrassende culinaire mogelijkheden de mossel uit Zeeland te bieden heeft. In tTijd voor MAX maakt hij quesadilla’s met mosselen.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de tomatensalsa:

  • 1 tomaat, zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
  • 1/2 rode uit gesnipperd
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 14 chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 1/2 eetlepel fijngesneden koriander
  • het sap van een 1/4 citroen
  • zout en peper

Voor de guacamole:

  • 2 avocado’s, ontpit en het vlees eruit gelepeld
  • 1/2 witte ui fijn gesneden
  • 1 eetlepel fijngesneden koriander
  • het sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zout en peper

Voor de quesadilla’s:

  • 600 gram gekookt mosselvlees
  • bloem om te bestuiven
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 20 gram boter
  • 8 tortilla’s
  • 200 gram cheddar kaas geraspt
  • 2 bosuien in dunne ringetje gesneden
  • 1 jalopeñopeper in ringetjes gesneden
  • de geraspte schil van 1 limoen
  • crème fraîche voor erbij

Bereidingswijze:

Van de tomatensalsa:

Maak de sals door de tomatenblokjes te mengen met de rode uit, de knoflook, de chilipeper, de koriander, het limoensap en zout een peper. Zet apart.

Van de guacamole:

Maal de guacamole door de avocado grof te prakken met een vork. Meng de uit, koriander, limoen en olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.

Van de quesadilla’s:

Laat de mosselen uitlekken in een fijne zeef of dep ze droog met keukenpapier. Strooi wat bloem over de mosselen en zorg dat ze allemaal een wit laagje hebben. Schud overtollig bloem eraf. Maak in een kom een mix van paprika, komijn- en knoflookpoeder. Herhaal deze stap nog een keer maar dan met de specerijenmix.

Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de mosselen 3-4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Zet de mosselen apart.

Verhit in een 2e koekenpan een tortilla en beleg deze met kaas, bosui, de gebakken mosselen, jalapeño en een klein beetje limoenrasp. Leg er een andere tortilla op en laat de kaas smelten. Draai de quesadilla voorzichtig om  en bak hem tot beide kanten lekker knapperig zijn.

Serveer met crème fraîche, de tomatensalsa en guacemole.

(Bron: Het Zeeuwse Mossel Kookboek – Bart van Olphen)

Geef een reactie