Pulled en geroosterde geit van Gertjan Kiers

In Nederland is het eten van geit nog niet tot iedereen doorgedrongen en dat is volgens slager Gertjan Kiers zonde. Daarom maakt hij in Tijd voor MAX pulled goat en geroosterde geitenbout .

Ingrediënten (voor 2 personen):

Voor de pulled goat:

  • 1 geitenschouder met been van ongeveer 800 g
  • 8 gram zout
  • 4 g zwarte peper
  • 2 kleine mandarijnen
  • 6 dadels zonder pit
  • 100 milliliter mandarijnen- of sinaasappelsap
  • 100 milliliter witte wijn
  • 150 milliliter olijfolie
  • 50 gram boter
  • 5 gram ras el hanout
  • 3 kruidnagels
  • 6 grote muntblaadjes

Van de geroosterde geitenbout:

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 geitenbout zonder been 800 gram, opgebonden
  • 5 gram zout
  • 3 gram zwarte peper
  • 50 milliliter olijfolie
  • 50 gram boter

Bereidingswijze:

Van de pulled goat:

Verwarm de oven voor op 140 °C. Bestrooi de geitenschouder rondom met het zout en de peper. Pel de mandarijnen en verdeel ze in partjes. Halveer de dadels.

Verhit 50 milliliter van de olijfolie in een grote braadpan (of braadslee). Leg de geitenschouder in de pan en braad deze rondom mooi bruin. Blus af met het mandarijnen- of sinaasappelsap en de witte wijn.

Voeg de mandarijnenpartjes, de dadels, de rest van de olijfolie, de boter, de ras el hanout, de kruidnagels en de muntblaadjes aan de pan toe. Leg de deksel op de pan (of dek de braadslee af met aluminiumfolie) en zet in de voorverwarmde oven. Laat de geitenschouder ongeveer 3,5 uur garen. Het de geitenschouder is gaar als u het been makkelijk uit het vlees kunt trekken.

Neem de braadpan uit de oven en haal het vlees uit de pan. Laat het iets afkoelen tot het vlees hanteerbaar is. Kook intussen het braadvocht met de smaakmakers op het fornuis in tot een jus met de gewenste dikte.

Pluk het vlees van het been en serveer met de jus.

Van de geroosterde geitenbout:

Verwarm de oven voor op 135 °C. Bestrooi de geitenschouder rondom met het zout en de peper. Verhit de olijfolie in een braadpan (of braadslee). Leg de geitenbout in de pan en braad deze rondom mooi bruin. Laat de boter erbij in de pan smelten en bedruip het vlees met de boter. Zet de pan in de oven, steek een kernthermometer tot in de kern van het vlees en stel deze in op 57 °C.

Haal de pan uit de oven als de kerntemperatuur is bereikt. Dek de geitenbout losjes af met aluminiumfolie en laat circa 10 minuten rusten.

Snijd het vlees in mooie plakken en bestrooi met zout en peper naar smaak.

(Bron: Gertjan Kiers)

Geef een reactie