Carpaccio van gerookte rundermuis van Gertjan Kiers

Voor de carpaccio gebruikt Gertjan Kiers rundermuis. “Daag uw slager uit en vraag hem om deze van tevoren voor u te roken. Gaat hij de uitdaging niet aan? Dan kunt u ook ongerookte rundermuis gebruiken.”

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 gram (gerookte) rundermuis, in plakjes
  • arachideolie, om in te frituren
  • 30 gram kappertjes
  • 30 gram pijnboompitten
  • 20 gram rucola
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 4 theelepel citroensap
  • 1 el extra vergine olijfolie + extra
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • zwarte peper en zeezout

Bereidingswijze:

Verwarm de arachideolie in een frituurpan tot 180 °C (of verwarm een laagje olie in een steelpannetje). Doe intussen de kappertjes in een zeef, spoel ze af en laat goed uitlekken. Frituur de kappertjes in circa 5 minuten krokant, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met versgemalen zeezout.

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in enkele minuten goudbruin.

Maak de rucola aan met de balsamicoazijn, 1 theelepel van het citroensap en de olijfolie.

Vraag de slager (bij aankoop) om de rundermuis in dunne plakjes te snijden. Doet u het liever zelf en zijn de plakjes niet dun genoeg Leg ze dan in een enkele laag en met voldoende tussenruimte tussen 2 stukken (slagers)folie en rol ze met een deegroller iets dunner.

Verdeel de plakjes rundermuis dakpansgewijs over een grote serveerplank (of over 4 borden). Bestrooi met zwarte peper en zeezout naar smaak en besprenkel met olijfolie en het resterende citroensap. Verdeel de rucola over de carpaccio, schaaf de Parmezaanse kaas erover en bestrooi met de gefrituurde kappertjes en de geroosterde pijnboompitten.

Tip: deze carpaccio is ook lekker op een stuk Turks brood of op een wrap die je na het beleggen oprolt.

Bij dit gerecht heeft Gertjan natuurlijk ook gedicht bedacht:

Daar zit je dan

Eenzaam voor je uit te staren

Een week zonder boterham

Gaat dat je zorgen baren

 

Je mijmert over verre landen

Enkel te bereiken via  de lucht

Hoe bedoel je co2 aan banden

Je slaakt nog eens een diepe zucht

 

Daar zit je dan

Een bevlekte slagersjas maar met een schoon geweten

Als trotse, hardwerkende vakman

Aanschouw je hoe de vleeslozen het voer van jouw beesten opeten

 

Beste slager , wees niet getreurd

Het is immers maar  7 dagen

Koester de lach, blijf goed gehumeurd

Je moet namelijk nog 51 weken de carnivoor vleselijk behagen

(Bron: Gertjan Kiers)

Geef een reactie