Oranjekoeken van Ulke de Vries

Oranjekoeken zijn van origine bedoeld als geboortekoek. Taarten werden echt gezien als het gebak van de rijken, maar de arme Friezen konden dat niet betalen. Oranjekoeken zijn dus armeluisgebak. Slagroom zat er vroeger ook niet op, want dat was te duur. Inmiddels is de slagroom heel betaalbaar en dus een graag geziene aanvulling op de koek.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram boter
  • 1 ei
  • ½ tot 1 deciliter water
  • 2 theelepels anijszaad
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • geraspte sinaasappelschil
  • beetje zout

Voor de amandelspijs:

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • ½ citroen

Voor het glazuur:

  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel rodebessensap

Voor de garnering:

  • suikerbloemetjes
  • chocolaatjes
  • slagroom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe de geraspte schil van de sinaasappel, een snufje zout, een paar anijszaadjes en een beetje nootmuskaat in een kom. Voeg daar het ei, meel, basterdsuiker, beetje water en de boter aan toe. Kneed dit alles goed door elkaar en verdeel het in in tweeën. Rol de beide lappen deeg uit tot ronde of vierkante lappen.

Maal de amandelen zeer fijn en meng ze met de suiker, ei en citroensap. (Amandelspijs is nog lekkerder wanneer dit een paar dagen van tevoren wordt klaargemaakt). Verdeel de spijs over een deeglap en leg de andere er bovenop. Druk de zijkanten aan.

Leg het deeg op een goed ingevet bakblik en bak in ongeveer 30 minuten op 160 graden in het midden van de oven. Maak ondertussen de glazuur.

De poedersuiker zeven en mengen met bessensap. Flink roeren, mag niet te dun zijn. De koek een beetje laten afkoelen en dan bestrijken met de glazuur. (Gebruik hiervoor een nat mes)
Daarna de oranjekoeken garneren met toefjes slagroom, suikerbloemetjes en chocolaatjes.

(Bron: Ulke de Vries)

Geef een reactie