Aantal diabetes-patiënten verviervoudigd

Het aantal diabetespatiënten is de laatste jaren bijna verviervoudigd. In 1980 hadden nog 108 miljoen mensen suikerziekte, terwijl in 2014 422 miljoen mensen leden aan de ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt voor de gevolgen van diabetes die wereldwijd bij 1 op de 11 mensen voorkomt.

De gevolgen

Volgens de WGO is de stijging van het aantal diabetes-patiënten deels te wijten aan overgewicht en obesitas. De hoge bloedsuikergehaltes leiden wereldwijd tot 3,7 miljoen doden per jaar. De cijfers betreffen patiënten met diabetes type 1 en diabetes type 2. De kans op type 2 is groter voor mensen met overgewicht en weinig beweging. Ook oudere hebben een vergrote kans op diabetes type 2. Diabetes verdrievoudigt de kans op een hartaanval. Ook vergroot de ziekte het risico op een hersenbloeding, nierfalen, blind worden en zwangerschapscomplicaties.

Maatregelen

WGO geeft aan dat er maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat er nog meer diabetes-patiënten bij komen. “Om verdere stijging van het aantal diabetes-patiënten te voorkomen, moeten we onze dagelijks manier van leven heroverwegen: gezonder eten, meer bewegen en gewichtstoename voorkomen”, aldus Dr. Margaret Chan algemeen directeur van de WGO. “Ook regeringen moeten bijdragen om iedereen in de gelegenheid te stellen gezonde keuzes te kunnen maken en gezondheidszorg bieden om diabetes goed te behandelen.” In Nederland had in 2015 4,8 procent van de bevolking diabetes.

(Bron: WGO)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. Rieja says:

    De wereldgezondheidsdienst (WHO) waarschuwt ook voor straling die diabetes type drie zou veroorzaken. Dit mis ik in het verhaal.

  2. Miewil says:

    Hier geld us, goede voeding en veel bewegen. En pas op met suikers, dit is een sluipmoordenaar. Zorg dat je zuurgraad op peil is, vooral je maagzuur. Als je te weinig hebt verteren de eiwitten niet, deze gaan dan gisten en zoeken dan een uitweg, gevolg, reuma, artrose en suikerziekte omdat de alvleesklier wordt aangetast.