kerstdiners

Nostalgie en traditie bij kerstdiners in restaurants

Naast een uitgebreid kerstmaal thuis eten Nederlanders tijdens de kerst ook graag volledig verzorgd buiten de deur. Wat zijn dit jaar de trends in de menu’s van de restaurants? Uit een onderzoek onder 400 restaurants blijkt dat nostalgie en traditie nog altijd de boventoon voeren.

Hert als hoofdgerecht

Als voorgerecht staat er veel zalm of carpaccio (van rund of hert) op het menu gevolgd door een wildbouillon. Het kerstmaal wordt vervolgd met een vis- of schaal/schelpdieren gerecht, waarbij vooral coquilles erg populair zijn. In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze kerst daarna hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. Gecombineerd met knolselderij, kool of pastinaak. Het kerstdiner wordt veelal afgesloten met een klassieker: het chocoladedessert staat bij een kwart van de restaurants op de menukaart. Hierin is weinig verschil te zien ten opzichte van 10 jaar geleden. Ook toen zijn de carpaccio, hert en chocolade al mateloos populair.

Vergeten groenten

Net als 10 jaar geleden sieren vergeten groenten ook dit jaar menig kerstmenu. Echt vergeten zijn de groenten inmiddels dan ook niet meer. Er is culinair gezien bij de restaurants sowieso meer aandacht voor groenten, maar tijdens de kerst serveert slechts 1 op de 10 restaurants een vegetarisch menu naast het reguliere menu. Het onderzoeksbureau verwacht daar over 10 jaar wel een duidelijke verandering in te zien, aangezien vegetarische gerechten steeds populairder worden.

Foie gras uit de mode

Er zijn ook nostalgische gerechten die inmiddels duidelijk uit de mode zijn. In 2009 staat foie gras (ganzenlever) nog bij 1 op de 4 van de restaurants op het menu, maar nu is het vrijwel overal van het menu verdwenen. Net als de tournedos en de spoom, de opfrisser voor het hoofdgerecht.

Het zuiden eet traditioneler dan het noorden

In het zuiden van het land is het kerstdiner gemiddeld nog traditioneler dan in de rest van het land. Landelijk gezien staat hert bij ruim 45 procent van de restaurants als hoofdgerecht op de kaart, terwijl dit in het zuiden bij bijna 60 procent van de restaurants het geval is. In het zuiden worden daarnaast meer gangen gegeten, gemiddeld 5,1 gangen tegen 4,5 gangen in het noorden. Een vijfgangen kerstdiner kost gemiddeld 61 euro. In het zuiden van Nederland ligt dit met 65 euro bijna 20 procent hoger dan een kerstmenu in het noorden van Nederland, waar het op gemiddeld 54 euro komt.

Gezond eten komt wel weer

Ook blijkt dat de Nederlander over het algemeen wel steeds meer open staat voor gezond eten, met minder vlees en meer groenten, maar even niet tijdens de feestdagen. Dan wordt toch liever een glaasje meer gedronken en maakt het even niet uit of er in verhouding wel genoeg groente op het bord ligt.

Thuis: lekker en makkelijk

Wie het kerstdiner thuis nuttigt gaat vooral voor lekker en makkelijk. Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, ziet vooral veel verkoop van verspakketten, pureersoepen en ovenschotels. De traditionele rollade ontbreekt ook dit jaar niet. De koelkast wordt gevuld met veel verse producten die gemakkelijk en snel te bereiden zijn. Supermarkten spelen daar op in en bieden veel kant-en-klare of makkelijk te bereiden versproducten aan.

(Bron: ANP, kerstonderzoek horeca-adviesbureau Van Sprongen & Partners, CBL)

Geef een antwoord