Noordwijkse Kroon van Anja van der Lippe

De Noordwijkse Kroon is eenvoudig, maar mooi van kleur en smaak. Er is lavendel in verwerkt, omdat Noordwijk van oudsher befaamd is om de kruidenteelt. Lavendel is een van de meest veelzijdige en geurige kruidenplanten, volgens Anja van der Lippe.

Ingrediënten:

Voor de koek:

  • 75 gram harde boter
  • 125 gram fijne kristalsuiker (1 nacht in een afsluitbaar bakje met 3 takjes lavendel op smaak gebracht. De takjes voor gebruik verwijderen)
  • 6 middelgrote eieren op kamertemperatuur
  • 125 gram patisserie bloem
  • 25 gram gemalen amandelmeel
  • snuf (zee)zout
  • de rasp van 1 sinaasappel
  • het sap van 1 sinaasappel gezeefd
  • de rasp van 1 citroen (optioneel nog wat rasp van een limoen)
  • kroon tulbandvorm

Voor het lavendelglazuur:

  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel lavendelthee ( van tevoren laten trekken van lavendelblaadjes)(
  • 1 eetlepel gezeefde sinaasappelsap
  • kleurstof blauw en rood. Voorzichtig mengen tot het de kleur lavendel heeft

Bereiding:

Verwarm de over voor op 150 graden. Vet de tulbandvorm in met boter. Bestrooi dan de wanden met gezeefde poedersuiker en tik de overtollige suiker er af.

Rasp de citrusvruchten licht (niet  het wit van de schil) en bewaar in een afgedekt kommetje.

Meng in een diep bord de 2 soorten meel en het zout. Leg de boter in grove stukken er in en snijd dan met 2 messen de boter in stukjes er door ter grootte van een erwt.

Zet 2 schone kommen klaar en splits de eieren. 1 grote kom met eiwit, 1 kom voor de eidooiers. Meng door de eidooiers de lavendelsuiker en het raspsel. Klop tot een schuimige dikke zachtgele massa.

Was en droog de garde goed en klop de eiwitten zo stijf dat de kom ondersteboven gehouden kan worden (1 eetlepel heet water mee kloppen helpt). Leg daarna, met een spatel, op het geklopte eiwit de schuimige eigeel massa. Doe vervolgens voorzichtig de bloem/boter er bovenop.

Schep met een metalen lepel vanaf de zijkant alles snel en volledig door elkaar. Niet roeren of klutsen. Vul de vorm(en) hiermee en zet deze direct in de voorverwarmde oven.

Bak de Kroon daarna lichtbruin in ca. 40 minuten. (Kijk na 30 minuten of de Kroon al gaar is, een groter tulbandvorm moet misschien wel 50 minuten in de oven). De cake is gaar als de randen vanzelf loslaten en de cake goudbruin is. Laat de vorm daarna nog een paar minuten in de oven staan. Keer de cake voorzichtig om op een plank en laat afkoelen. Let op dat de cake niet uitdroogt.

Roer voor het lavendelglazuur alle ingrediënten door elkaar tot een dik glazuur. Het moet langzaam van de lepel aflopen.

Optie: sprenkel direct 2 eetlepels Sinaasappelsap of Cointreau (luxe) over de Kroon ter verhoging van de sinaasappelsmaak.

(Bron: Anja van der Lippe)

Geef een reactie