crêpes à l'orange

Crêpes à l’orange van Robèrt van Beckhoven

Als we aan Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven de vraag voorleggen wat nu eigenlijk het verschil tussen een pannenkoek en crêpe is, dan is het wat hem betreft simpel: de afmeting. Het is in principe hetzelfde beslag. Voor de crêpes moet er meer ei en minder bloem door het beslag. Want hoe minder bloem des te dunner kan de pannenkoek worden en dan noemen we het een crêpe. Robèrt maakt ze à l’orange, met sinaasappel.

 Ingrediënten:

  • 175 gram bloem
  • 65 gram suiker
  • 4 gram zout
  • 3 eieren
  • merg van ½ vanillestokje
  • 500 gram melk
  • 40 gram boter, gesmolten
  • boter om in te bakken

Voor de sinaasappelsaus:

  • 250 gram (verse) jus d’orange
  • 35 gram suiker
  • ½ vanillestokje
  • 1 steranijs
  • aardappelzetmeel
  • verse sinaasappelpartjes, zonder vlies (van ca. 2 sinaasappels)

Bereidingswijze:

Doe voor de sinaasappelsaus de jus d’orange in een pan met de suiker, het vanillemerg en het vanillestokje, en de steranijs. Breng aan de kook en bind met aardappelzetmeel tot sausdikte. Voeg de verse sinaasappelpartjes toe en laat afkoelen.

Meng voor de crêpes de bloem met de suiker en het zout. Voeg één voor één de eieren toe en meng goed. Voeg het vanillemerg toe. Giet rustig de melk erbij – blijf ondertussen goed roeren met een garde om klontjes te voorkomen – en tot slot de gesmolten boter.

Smelt een klontje boter in een koekenpan en strijk het beslag in delen dun uit. Bak de crêpes in een paar minuten aan beide kanten goudbruin en gaar.

Serveer de crêpes met de sinaasappelsaus en serveer.

TIP: flambeer de crêpes met Grand Marnier voor een extra woweffect.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie