Monstersoesjes

Monstersoesjes van Anouk Glaudemans

Deze soesjes dragen dan misschien de naam monstersoesjes, maar ze zijn vooral monsterlijk lekker. Een feestelijke traktatie voor uw (klein)kinderen, maar ook om het samen met hen te maken. 

Ingrediënten (voor 10 stuks):

Voor het craquelébeslag:

  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram bloem

 Voor het soezenbeslag:

  • 50 gram volle melk
  • 50 gram boter
  • 1 mespunt zout
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 500 gram slagroom
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • kleurstof: paars, roze en groen

Voor de decoratie:

  • snoepoogjes
  • 50 gram rode rolfondant

Extra nodig:

  • deegroller
  • uitsteker met diameter van 5 centimeter
  • spuitzakken met spuitmond 1 centimeter

Bereidingswijze:

Maak het craquelébeslag door de boter en suiker in een kom romig te kloppen met de handmixer met gardes. Voeg de bloem toe en klop door.

Pak een stuk bakpapier, leg het deeg erop en leg er een 2e vel bakpapier overheen. Pak de deegroller, rol het deeg uit tot 3 millimeter dikte en leg het minimaal 30 minuten in de vriezer. Zorg dat u het deeg heel plat uitrolt en weglegt in de vriezer, zonder bobbels, anders kunt u straks geen platte rondjes uitsteken.

Pak een nieuw stuk bakpapier en teken met een stift 10 rondjes op het bakpapier. Gebruik de uitsteker als vormpje. Teken de rondjes met voldoende afstand, want de soezen worden groter tijdens het bakken. Draai het bakpapier om zodat de stift aan de onderkant zit en leg het bakpapier op de bakplaat.

 Van het soezenbeslag:

Breng in een steelpan 50 gram water, de melk, de boter en een mespunt zout aan de kook. Zet het vuur uit en haal de pan van het vuur. Zet de pan op een onderzetter en voeg de bloem toe. Roer met een garde door totdat alles goed gemengd is. Dat kan even duren, gebruik uw spierballen!

Zorg dat het beslag dat in de garde hangt ook in de pan komt en zet dan de pan terug op laag vuur. Pak nu een spatel, blijf roeren en schrapen over de bodem zodat het mengsel niet aanbrandt, maar de bloem wel gaart. Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Doe het beslag over in een kom. Voeg een ei toe en ga meteen roeren met de garde, anders gaat het ei stollen en krijgt u ‘roerei’ in uw beslag. Roer stevig door totdat u het ei niet meer ziet en het door het beslag is opgenomen. Voeg het 2e ei toe en roer door tot een egaal beslag.

Doe de ronde spuitmond in een spuitzak en schep het beslag in de spuitzak.

Van het bakken:

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Spuit in de rondjes op het bakpapier hoopjes beslag van 2 tot 3 centimeter hoog. Tijdens het bakken worden de soezen nog groter, blijf maar eens kijken tijdens het bakken.

Haal het craquelébeslag uit de vriezer en druk met de uitsteker 10 rondjes uit het deeg. Leg op iedere soes een bevroren plakje craquelébeslag. Doe dit niet te langzaam, want het deeg ontdooit snel. Werk wel voorzichtig, want de rondjes breken snel. Daarom heeft u ook meer beslag zodat u minimaal 10 rondjes kunt uitsteken.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in 22 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de bakplaat uit de oven, laat 5 minuten staan en laat de soezen daarna afkoelen op een rooster. Snijd met een scherp mes een dakje van iedere soes.

Schenk de slagroom in een kom en voeg de basterdsuiker toe. Klop de slagroom met de handmixer met gardes stijf. Verdeel de slagroom over 3 schaaltjes en maak paarse, roze en groene slagroom met de kleurstof. Schep de slagroom in spuitzakken.

Vul iedere soes met een flinke dot slagroom. Zet het dakje schuin terug en plak oogjes op de slagroom. Maak grappige tongetjes met de rode rolfondant.

(Bron: Anouk Glaudemans, Heel Holland Bak Kinderbakboek seizoen 2 / Foto: Mitchell van Voorbergen)

Geef een reactie