Mixed steam van Nadia Zerouali en Samuel Levi

De schillen van de groenten die u in de mixed steam gebruikt, kunt u frituren. Zo gebruikt u alles van de groenten, geen verspilling. Dit is het handigst om te doen tijdens het bereiden van de mixed steam. De groenteschillenchips smaakt namelijk heerlijk bij dit gerecht!

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 dikke winterpeen
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 kleine pompoen
  • 1 grote vastkokende aardappel
  • 1/2 kleine savooiekool
  • 2 stevige rauwe bietjes
  • 1 rode peper
  • 50 gram blanke amandelen
  • 1 teen knoflook
  • 3 takjes verse oregano
  • 1/2 rode ui
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 1 eetlepel paprikapasta
  • 3 eetlepels frisgroene olijfolie
  • versgemalen peper en zout

Bereidingswijze:

Boen de groenten goed schoon en was ze. Schil de groenten als u er chips van wilt maken, anders kunt u ze met schil en al stomen. Snijd alle groenten naar keuze in gelijke plakken of parten. Snijd de kool in dikke repen. Stoom de groenten in 15 tot 30 minuten in een stoommand, -pan of -oven gaar. De tijd hangt af van de dikte en de soort groenten. Houd voor knolsoorten 20 tot 25 minuten aan en voor de bladgroenten en koolsoorten 10 tot 15 minuten.

Maak intussen de salsa. Blaker de rode peper in een gasvlam of onder de hete grill rondom zwart en verwijder de zwarte schil zodra deze is afgekoeld. Snijd fijn. Rooster de amandelen in een hete droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Pel de teen knoflook en ris de blaadjes van de takjes oregano. Pel de ui en snijd fijn. Stamp alle ingrediënten voor de salsa in een vijzel (of maal in het bakje van de staafmixer) met de azijn, paprikapasta en olie fijn. Breng op smaak met wat peper en zout.

Serveer de mixed steam met de salsa. Druppel er eventueel wat extra olijfolie over.

(Bron: Nadia Zeroualie en Samuel Levie / Het groene boekje)

Geef een reactie