Haringsalade

Haringsalade van Robèrt van Beckhoven

Deze haringsalade kunt u serveren bij een barbecue of als lunchgerecht. Serveer er dan wat brood bij. De combinatie van de haring, appel, augurk en bietjes geeft deze salade een fris, zoetzure smaak. Tip van Robèrt, maak hem niet te vast, dus wees voorzichtig met de mayonaise.

Ingrediënten:

 • 150 gram vastkokende aardappelen
 • 150 gram haring
 • 100 gram zoetzure augurken, uitgelekt
 • 150 gram appel (goudreinet), klokhuis verwijderd en geschild
 • 100 gram gekookte bietjes,uitgelekt
 • 1 klein ui, ragfijn gesnipperd
 • mayonaise
 • fijne mosterd
 • zout en peper

Voor de garnering:

 • groene sla
 • (zilver)uitjes

Bereidingswijze:

Snijd de aardappelen brunoise (in kleine blokjes), eerst in plakjes van ongeveer 5 millimeter dik, gebruik hiervoor eventueel een mandoline. Snijd de plakjes vervolgens in reepjes van 5 millimeter breed en de reepjes weer in blokjes van 5 millimeter. Zet op in koud water met zout en kook in ongeveer 3 minuten beetgaar. Spoel koud af en laat drogen op een theedoek.

Controleer de haring op graten. Snijd 100 gram brunoise en houd 50 gram apart voor de garnering.

Snijd ook de augurken en de appel brunoise, de augurken iets kleiner dan de appels en de aardappels. Dep eventueel overtollig vocht van de augurken.

Snijd tot slot de bietjes brunoise. Spel af met koud water, zodat ze niet al te veel kleur afgeven.

Meng eerst de blokjes augurk en appel met de ui. Meng dan voorzichtig de blokjes haring en aardappel erdoorheen. Maak alles aan met mayonaise, roer eventueel een beetje warm water door de mayonaise om hem nog wat af te slappen. Gebruik net genoeg om de massa samenhang te geven, hij moet niet te vast zijn. Breng op smaak met mosterd, zout en peper.

Voeg de blokjes biet op het allerlaatste moment toe, houd ongeveer  1/4 apart voor de garnering.

Presenteer de haringsalade op een serveerschaal.

Breng rondom de salade naar eigen smaak en inzicht een decoratieve rand garnituur aan, bijvoorbeeld met (eikenblad)sla, stukjes haring, achtergehouden bietjes en (zilver)uitjes.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

  joreijn says:

  Ik wil dit soort recepten graag uitprinten om in mijn map op te bergen zodat ik het nog eens kan maken
  Maar hoewel alle linkjes zoals Facebook WhatsApp Twitter enzovoort wel werken is het mij nog nooit gelukt om te printen.
  Jammer

   MiekeH says:

   Ik typ mijn eigen recepten en de recepten van internet ,die ik wil bewaren of aan wil passen, in word bestandjes en sla ze op in een aangemaakte kookboek map.

   MAX Vandaag says:

   Beste joreijn, bedankt voor uw reactie. Wat jammer dat het printen niet lukt. We hebben het bekeken en technisch werkt het wel. Naast de tip van MiekeH zou u bijvoorbeeld ook nog de tekst van de pagina kunnen kopiëren en in een word-document plakken. Dan kunt u het hopelijk alsnog uitprinten.

   Vrije vrouw says:

   U kunt het recept delen naar uw eigen emailadres en het daar markeren met een ster, zo kunt u het altijd terugvinden.

   Juultje40 says:

   Je kunt de tekst kopieren, plakken in Word en printen.

  MiekeH says:

  Word in deze salade zure haring gebruikt of zoute?
  Zelf maak ik deze salade meestal met brunoise gesneden Gelderse gekookte worst of zure haring.

   MAX Vandaag says:

   Beste MiekeH, bedankt voor uw reactie. We hebben het nagevraagd en het gaat om verse haring. Maar als u normaal graag zure haring, kan dat ook.

  johanna78 says:

  Joreijn.
  Uitprinten gaat heel gemakkelijk.
  Centreren (blauw maken) , r. muisknop klikken op kopieren, ga naar Word en met r. muisknop klikken op plakken. Klik daarna op printen.
  Op deze manier hoef je de bijbehorende inktvretende foto niet te kopieren. Foto kan je deleten door met je cursor op de foto te gaan staan en dan klikken op delete. Veel succes.