Kook mee met MAX: zoete aardappel-ontbijtkoek.

Kook mee met MAX: zoete aardappel-ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een koeksoort die gemaakt wordt van roggemeel, suiker en specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Sandra maakt het er deze keer een herfstige variant van, namelijk met zoete aardappel.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 50 gram rozijnen
  • 300 gram zoete aardappel
  • 250 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 100 gram honing
  • 30 gram walnoten

Extra nodig

  • cakevorm van ongeveer 20 centimeter

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier. Wel de rozijnen circa 5 minuten in heet water. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Doe de aardappel in een pannetje en schenk er net zoveel water bij dat de aardappel net onder staat. Voeg een snufje zout toe en kook de aardappel in circa 10 minuten gaar. Giet af en stoom droog. Pureer met een staafmixer tot puree. Meng in een grote kom het volkorenmeel, baking soda, bakpoeder, koek- en speculaaskruiden en zout.

Klop in een andere kom de eieren met honing en olie luchtig. Voeg de puree van zoete aardappel toe aan het eimengsel en roer goed door. Meng het natte mengsel door het droge beslag tot een egale massa. Voeg de rozijnen en walnoten toe. Schep het beslag in de cakevorm en bak circa 50 minuten in de oven, tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de ontbijtkoek afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Eet smakelijk! Kijk hier voor meer recepten. Kook mee met MAX is elke maandag tot en met donderdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2 en om 14.15 op NPO 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie

Reactie

    Joyce1971 says:

    Ik heb de uitzending vanmorgen gezien en ben aan het bakken geslagen Ik lees nu het recept door. Daar zit een foutje:
    ‘Voeg de puree van zoete aardappel toe aan het eimengsel en roer goed door’ Sandra zei in de uitzending dat juist niet te doen in het risico dat de eieren zouden gaan reageren en een omelet zou eigen door de warmte…. Aanpassen?!?