Koningsdag brownie cheesecake van Nicole Meijer

Op Koningsdag is het dubbel feest voor Nicole Meijer, niet alleen de koning, maar ook haar dochter Lotte is dan jarig. Zij maakt een cheesecake brownie, met een oranje cheesecake op een brownie bodem. Zij versiert ze ‘m met rood-wit-blauwe toefjes botercreme.

Ingrediënten:

Voor de brownie:

  • 160 ml kokend water
  • 60 gram cacao
  • 115 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 230 gram roomboter
  • 400 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 2 eieren en 2 eidooiers
  • snuf zout
  • 220 gram bloem

Voor de creamcheese:

  • 550 gram roomkaas
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille extract
  • oranje kleurstof
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram poedersuiker

Voor de gekleurde toeven:

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel vanille extract
  • Blauwe kleurstof
  • Rode kleurstof

Bereidingswijze:

Brownie: 

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht en vet een bakblik in van 23 X 33. Een grote ovenschaal werkt ook. Leg een stuk bakpapier op de bodem, dat over de randen van het blik komt. Dan kunt u de brownie er makkelijk uit tillen als die klaar is. Los de cacao, chocolade en oploskoffie op in het hete water. Niet laten koken. Smelt de boter en voeg hier de suiker en de vanille aan toe. Goed roeren. Voeg nu het chocomengsel eraan toe en roer weer goed door. Voeg de eieren en de dooiers toe en roer goed door. Roer de bloem en het zout er in kleine beetjes door tot alles goed gemengd is. Dat kan gewoon met een spatel, want er hoeft geen lucht in geklopt te worden. Giet het mengsel in het blik en bak de brownie in ongeveer 30 minuten gaar, maar nog wel fudgy. Helemaal laten afkoelen in het bakblik.

Creamcheese:

Klop de roomkaas met de kristalsuiker zacht. Voeg de vanille toe en de oranje kleurstof. Maak hem iets meer oranje, omdat u nog slagroom gaat toevoegen wat de kleur weer iets afzwakt. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf in een aparte kom. Vouw dit rustig door het roomkaasmengsel. Giet het mengsel op de brownie en strijk glad. Laat dit minimaal 4 uur opstijven, maar een hele nacht is nog beter.

Gekleurde toeven: 

Klop de boter met de poedersuiker en de vanille zacht en luchtig. Dit duurt wel 10 minuten. Verdeel de crème in 3 delen. Kleur 1 deel rood en 1 deel blauw. Doe de 3 kleuren naast elkaar in de spuitzak. Spuit rood wit blauwe toeven op de brownie cheesecake en versier als u wilt eventueel nog met sprinkels.

(Bron: Nicole Meijer)

Geef een reactie