Koken met Sandra: huzarensalade met rode biet en mosterdmayonaise.

Koken met Sandra: huzarensalade van rode biet en mosterdmayonaise

Een traditionele huzarensalade kan best machtig zijn. Het is een salade met aardappel, vlees en augurk. Het wordt geserveerd als voorgerecht, tussen de middag of als bijgerecht bij het diner. Sandra Ysbrandy maakt er een lichtere versie van, met rode biet, kleine augurken en een mosterd mayonaise.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 2 rode bieten (vers of voorgekookt, zie tip onderaan)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 ei
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 10 takjes verse tijm
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 2 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 sjalot
  • 6 cornicons (cocktail augurken of kleine augurken)
  • 0,5 Granny smith
  • 2 sneetjes volkoren brood
  • 0,5 zakje gemengde sla (à 85 gram)
  • 60 gram oude kaas

Extra nodig

  • steekring (⌀ 8 cm)

Bereiding huzarensalade

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Leg de bieten in een ovenvaste pan, giet 1 eetlepel olijfolie erover en bestrooi met zout en peper. Doe een deksel op de pan en pof de bieten 60 minuten in de oven.

Splits voor de mosterdmayonaise het ei en doe de helft van de eigeel in een kom (de rest wordt niet gebruikt). Voeg de fijne mosterd en azijn toe en klop met een garde door elkaar. Schenk al kloppende met een garde druppelsgewijs de olijfolie erbij tot er een stevige mayonaise ontstaat. Ris de tijm van de takjes en roer samen met de grove mosterd erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de zonnebloempitten 3 minuten. Schil de bieten en snijd in blokjes van ongeveer 0,5 centimeter. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Snijd de cornichons en appel in blokjes van ongeveer 5 centimeter. Meng de zonnebloempitten, biet, sjalot, cornichons en 2 eetlepels mosterdmayonaise in een kom door elkaar.

Snijd het brood in lange repen. Bestrijk met olijfolie en bak in een koekenpan rondom knapperig.

De opmaak van het bord met de rode biet huzarensalade

Zet de steekring in het midden van het bord en schep een kwart van de bietentartaar erin.  Druk met de achterkant van een lepel goed aan en verwijder de ring. Maak zo nog 3 borden op. Leg een handje sla op de tartaar. Lepel nog wat mosterdmayonaise er overheen. Rasp de kaas erover en serveer met de broodsoldaatjes.

Tip

U kunt ook voorgegaarde bieten gebruiken. Sandra vindt de smaak van bieten het lekkerst als ze in de oven gepoft worde. Maar u kunt in dit gerecht ook kiezen voor gekookte bieten.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een antwoord