Vanille, knaagdier eren

Knaagdier als fabriekje van natuurlijk aroma

Dit jaar is het op woensdag 7 april 2021 Internationale Dag van de Bever. Een dag waarop we deze knaagdieren onder andere kunnen eren vanwege hun belangrijke bijdrage aan het ecosysteem. Maar wat heeft de bever te maken met eten? Emina Zorlak legt het uit. 

Bevergeil

Bevers hebben een klier tussen de anus en de geslachtsorganen dat het zogenaamde bevergeil produceert. Bevers zelf gebruiken dit om hun territorium mee af te bakenen en om hun vacht mee in te vetten, maar vanwege het aroma dat erbij vrijkomt gebruiken mensen het onder andere voor parfum en als goedkope vervanger van… vanille! Het zit echt lang niet in alle goedkope producten, maar er is een kans dat als er “natuurlijke smaakstoffen” of “natuurlijk aroma” op het etiket staat, dat de bever als fabriekje van dit aroma is gebruikt. Omdat bevers in Nederland beschermd zijn, wordt er vooral bevergeil van bevers uit Canada gebruikt.

Vanille is duur

Waarom producenten liever bevergeil gebruiken dan het delicate specerij vanille heeft te maken met de prijs: een vanillepeul van ongeveer 3 gram kost 4 euro. Het wordt dan ook niet voor niets het zwarte goud genoemd. Dat de vanille zo kostbaar is komt onder andere doordat de bloemen van de vanille-orchidee met de hand worden bestoven en bevrucht en dit is maar een van de vele zeer arbeidsintensieve handelingen die ondernomen worden voordat wij er culinair van kunnen genieten. Maar de prijs is het af en toe dubbel en dwars waard!

Daarom een hartig (jawel!) recept met echte vanille, zodat we de bevers met rust kunnen laten op hun feestdag.

Bloemkoolrijst met vanilleboter en gebakken schol met broodkruim

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 sneetje oud brood
  • olijfolie
  • 1 kleine bloemkool
  • 40 gram boter (+extra klontje)
  • 1 vanillestokje
  • peper, zout
  • 2 scholletjes
  • 2 eetlepels bloem

Bereidingswijze:

Mix in een hakmolen het brood tot kruim. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak het broodkruim circa 3 minuten.

Hak met een koksmes de bloemkool grof. Verwarm een scheutje olie in een koekenbak en bak de bloemkool circa 5 minuten op hoog vuur. Smelt de boter. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg toe aan de boter.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Bestrooi de scholletjes met peper en zout en wentel in de bloem. Bak de scholletjes in circa 4 minuten om en om goudbruin en gaar. Voeg een klontje boter toe en lepel het nog over de scholletjes. Verdeel de grofgehakte bloemkool over borden en lepel er wat vanilleboter over. Leg er een schol op en bestrooi met het broodkruim.

TIP: gooi de kostbare vanillepeul zeker niet weg; ook daarin zit ontzettend veel van het kostbare aroma. Ik deel 2 manieren om de peul maximaal te benutten, zodat je er zolang mogelijk van kan genieten.

  1. Doe de peul -en alle toekomstige overgebleven peulen- in je suikerpot. Zo heb je zelfgemaakte vanillesuiker.
  2. Doe de peul -en alle toekomstige overgebleven peulen-  in een klein flesje met wodka en laat het circa 1 tot 2 maanden staan. Zo heb je zelfgemaakte vanille-essence. Dit kun je voor veel bakrecepten gebruiken.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie