kippenragout met paddenstoelen

Kippenragout en flensjes van Sientje en Arlette

Moeder en dochter Sientje en Arlette hebben samen een kookboek gemaakt vol klassieke en eigentijdse recepten. “Als ik kippenbouillon maak bewaar ik meestal de helft van de bouillon en het vlees om daar ragout van te maken. Lekker om te eten met pasteibakjes van bladerdeeg. We aten dit vroeger altijd als we op kerstavond uit de nachtmis kwamen.” Sientje maakt een kippenragout en Arlette maakt flensjes met romige paddenstoelen.

Ingrediënten van de kippenragout:

  • 50 gram roomboter
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • ½ prei, fijngesneden
  • 100 g champignons, fijngesneden
  • ½ theelepel kerrie
  • 60 gram bloem
  • ½ glas witte wijn
  • 850 milliliter kippenbouillon
  • flinke scheut slagroom
  • 1 kippenbouillonblokje
  • worcestersaus
  • het vlees van 1 of 2 kippenbouten uit de bouillon
  • peper en zout
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 4 pasteibakjes

Bereidingswijze:

Doe de roomboter in de pan en fruit hierin de sjalot, prei, champignons en kerrie. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de bloem toe en laat dit zo’n 3 minuten garen. Voeg wanneer de bloem een andere structuur krijgt de witte wijn en een flinke scheut kippenbouillon toe. Blijf goed roeren terwijl u de ragout aan de kook brengt.

Blijf nu bouillon toevoegen tot de gewenste dikte is bereikt. Verkruimel het bouillonblokje boven de ragout en voeg een paar druppels worcestersaus toe.

Pluk het vlees van de kippenbouten en laat dit opwarmen in de ragout. Maak op smaak met peper en zout.  Serveer in een pasteibakjes en garneer met peterselie.

Ingrediënten van de flensjes met romige paddenstoelen:

Van de flensjes:

  • 100 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 250 milliliter melk
  • 1 theelepel gesmolten room boter
  • puur druppels truffelolie
  • snufje zout
  • geklaarde boter om in te bakken

Van het paddenstoelenmengsel:

  • 500 gram gemengde paddenstoelen, in dikke plakken
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 theelepel bruine suiker
  • ½ glas witte wijn
  • ½ glas water
  • 200 gram roomkaas
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Van de flensjes:

Meng alle ingrediënten door elkaar en klop het stevig, tot er geen klontjes meer in zitten. Laat het beslag 30 minuten rusten. Verhit een ruime hoeveelheid geklaarde boter in een koekenpan tot het begint te walmen en bak de flensjes 1 voor 1 mooi bruin.

Van het paddenstoelenmengsel:

Bak de paddenstoelen in een scheut geklaarde boter op hoog vuur aan tot ze mooi bruin kleuren. Zet het vuur iets lager en voeg de knoflook, sjalot en bruine suiker toe. Laat dit zo’n 2 minuten bakken en blus het dan af met de witte wijn.

Laat dit verdampen tot er nog een klein beetje wijn in de pan zit. Voeg nu de roomkaas en het water toe. Roer nu in de saus tot alle roomkaas is opgelost, maar geen paniek, dit duurt even. Maak het op smaak met peper en zout.

(Bron: Sientje Swartjes en Arlette Swartjes. De keukengeheimen van Sientje & Arlette)

Geef een antwoord