Kerstmenu van Janny van der Heijden

De kerstdagen zijn duur. Soms zou u mensen wel uit willen nodigen, maar weet u niet hoe. Misschien door een te klein budget, misschien door te weinig kookervaring.  Daarom dit budgetvriendelijke kerstmenu waardoor die extra gevulde stoel aan tafel, geen extra aanslag op de portemonnee of kookervaring pleegt, maar vooral blije gezichten oplevert. De recepten zijn voor 2 personen dus makkelijk uit te breiden als er meer mensen aan tafel zitten.

Voorgerecht: Italiaanse tomatensoep

Deze soep wordt gemaakt van tomatensap en sofrito of soffritto. Sofrito is populair in Mediterrane landen en een basis voor veel gerechten. Het bestaat uit gestoofde ui, selderij en knoflook én tomaten die zacht in olijfolie worden gesmoord en daarna gepureerd. Het is in pakjes of flessen te koop bij de supermarkt.

Ingrediënten:

  • 500 milliliter tomatensap
  • Ca. 700 milliliter sofrito of tomaten frito
  • eventueel bouillonpoeder (vega, vlees of gevogelte)

Breng tomatensap en sofrito  op laag vuur aan de kook, draai laag en breng eventueel op smaak met bouillonpoeder.

Garneer de soep naar eigen inzicht of  als volgt: 

 

  • Met een scheutje room en wat gehakte peterselie
  • Enkele gehalveerde bolletjes mozzarella kaas en basilicumblaadje
  • Een theelepeltje pesto en enkele druppels olijfolie
  • Een scheutje room, wat geroosterde pijnboompitjes en gehakte peterselie

 

Hoofdgerecht: kalkoenfilet met cranberriecompote

  • 1 stuk verse kalkoenfilet (250-300 gram)
  • zout, peper
  • boter om te bakken

Voor de cranberriesaus:

  • 1 zakje verse cranberries
  • 1 perssinaasappel
  • gemberpoeder
  • ca. 125 gram suiker

Bereidingswijze:

Maak eerst de saus. Pers de sinaasappel uit, rasp ongeveer 1 theelepel schil af (sinaasappel eerst even schoonboenen) en breng dit met de suiker en cranberry’s op laag vuur aan de kook. Voeg eventueel een klein scheutje water toe voeg het gemberpoeder toe en laat ongeveer 10 minuten pruttelen. Laat afkoelen.
De saus is minimaal enkele dagen houdbaar

Wrijf de kalkoenfilet in met zout en peper, bak de kalkoen om en om licht bruin en gaar in ongeveer 12-15 minuten afhankelijk van de dikte.

Lekker met beetgaar gekookte spruitjes die kort omgeschud zijn met wat boter en bestrooid met verbrokkelde walnoten. En een bol aardappelpuree.

Nagerecht: affogato

Affogato is populair in Italië het is een bol ijs waarover een hete espresso wordt geschonken.

Schep per persoon 1 bol roomijs in een glas of kop en schenk hierover de hete espresso. Garneer eventueel met een koekje, bestrooi met wat nootjes of chocoladekoffieboontjes.

Fijne feestdagen!

Geef een reactie